Az NMHH szakembere szerint ambiciózus terv a 2018-ra mindenhol elérhető internet

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) főosztályvezetője nagyon ambiciózus tervnek tartja azt a kormányzati törekvést, hogy 3-5 év múlva minden háztartásban elérhető legyen a másodpercenkénti harminc megabites sávszélességű internet.

Bartolits István, a médiahatóság technológiaelemző főosztályának csütörtökön dr. Magyari Endre-díjjal kitüntetett vezetője az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában arról beszélt, az a feladatuk, hogy kövessék az olyan új technológiákat, mint például az ötödik generációs mobilrendszer, vagy a "jövő internete".



Azt mondta, előre látni kell a fejlődés irányát ahhoz, hogy mind a technológia, mind a szabályozás később megfelelően tudja majd kezelni. Erre említette példaként a minden háztartásban bevezetendő internetet, amihez - szavai szerint - előre látni kell, hogy milyen technológiával és milyen módon lehet majd elérni.

Bartolits István - felidézve a hírközlés történetét - arról is beszélt, hogy bizonyos ötletek már korábban megszülettek, csak azokkal megelőzték korukat, mert a korabeli technológiával még nem lehetett megvalósítani őket. Példaként említette, hogy a digitális távközlés alapjait egy angol mérnök már 1932-ben szabadalmaztatta, "csak éppen nem lehetett megépíteni a berendezést az elektroncsövek kezdetleges világában".