Madrid kétségekkel támogatja a migrációs kvótát

Spanyolország támogatja az Európai Bizottság javaslatát a migrációs hullám kezelésére, de kétségei vannak a menekültek és menedékkérők elosztásával kapcsolatban a tagállamok között - írta a spanyol sajtó csütörtökön.

"Tudjuk, hogy tenni kell valamit, ez egy európai probléma, mindannyiunké. Semmiképpen sem utasítjuk el az együttműködést, de figyelembe kell venni, hogy az eddigi erőfeszítéseink arányaiban már most jóval meghaladják a többi országét" - idézték a lapok José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter első reakcióját. A politikus hangsúlyozta, hogy Spanyolország határa az unió déli határa, és Madrid már számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy megbirkózzanak a gonddal.

A miniszter csütörtökön Nigériában részt vett a Száhel-övezet országainak a csúcstalálkozóján, amelyen kifejtette: azzal, hogy Spanyolország megállapodást kötött Szenegállal és Mauritániával, gátat szabott az Atlanti-óceán irányából érkező menekültáradatnak. A két afrikai országba rendőröket, csendőröket telepítettek, akik ellenőrzést végeznek a vízen, a légtérben és a szárazföldön.

García-Margallo megjegyezte: ha Spanyolország nem végezné a feladatát, megismétlődne a 2006-os "humanitárius dráma", amikor 40 ezer ember érkezett illegálisan Spanyolországba a tengeren, miközben rengetegen odavesztek az úton.
A dél-európai ország számára elsősorban az Afrikából, tengeren érkező menekülthullám megfékezése fontos. Csütörtökön 112-en érkeztek illegálisan Spanyolországba Afrika felől a tengeren, négy különböző csoportban, más-más kikötőben partot érve. Napokig hánykolódtak a tengeren mire megérkeztek Európába.

Az El País című napilap idézte Inaki Méndez de Vigo európai uniós ügyekért felelős államtitkárt, aki szerint egy kiegyensúlyozott elosztási rendszerre van szükség, ezért ezt szem előtt tartva tanulmányozzák át a javaslatot.

Az El Mundo című napilap azzal számol, hogy az uniós elképzelés alapján Spanyolországnak meg kellene háromszorozni a befogadott menekültek és menedékkérők számát.

A bizottsági javaslat szerint valamennyi tagállamra elosztva összesen 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerülő, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy számára kellene lehetővé tenni a letelepedést, ebből Spanyolországnak 1549 főt kellene vállalnia.

A spanyoloknak ezenkívül az EU-ban menedékjogért folyamodók 9,1 százalékát kellene befogadniuk. A napilap adatai szerint ez az arány most 0,9 százalék, ami a Spanyolországban érvényben lévő nagyon szigorú migrációs szabályozásnak tudható be.

 

Kapcsolódó tartalom