Nemzetiségi kultúrák napja lesz vasárnap a közmédiában

A médiának a katalizátor szerepére kell vállalkoznia a Magyarországon élő nemzetiségek megismerésében a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes szerint.

Szalayné Sándor Erzsébet biztoshelyettes erről annak kapcsán beszélt az MTI-nek, hogy a közmédia nemzetiségi kultúrák napja elnevezéssel tematikus napot tart vasárnap abból a célból, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a hazánkban élő tizenhárom nemzetiséget.

A biztoshelyettes elmondta: nagyon fontos kérdés, hogy a többségi társadalom mit tud az egyes nemzetiségek életéről, sajátosságairól. A magyar lakosság tíz százalékát a hazánkban élő tizenhárom nemzetiséghez tartozó emberek teszik ki - fűzte hozzá.

Fontosnak nevezte továbbá, hogy az egyes nemzetiségek az ismert csatornákon meg tudják szólítani a saját közösségeikhez tartozó embereket, de a többségi társadalomhoz is tudjanak szólni. Ebben a médiának elképesztően nagy szerepe van - mondta Szalayné Sándor Erzsébet, aki szerint számos félreértést és félremagyarázást tud megelőzi a média, hogyha közvetít a nemzetiségek életéről.

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztőségének vezetője korábban az MTI-nek elmondta, hogy a közmédia kezdeményezésére született az ötlet, hogy minden évben legyen egy úgynevezett nemzetiségi kultúrák napja, amely kiemelten a hazai nemzetiségekre irányítja a figyelmet.

A tematikus napon a Duna és a Duna World csatorna mellett az M1 is több helyszínre kapcsol majd, és rádióműsorokban is hallhatóak lesznek a magyarországi nemzetiségek életével foglalkozó témák. Több olyan helyszínről is jelentkezik a műsor élőben, ahol egyszerre több nemzetiség is együtt él.

A tematikus napon színesen, több szemszögből tervezik bemutatni a nemzetiségek kultúráját, hagyományait, a gasztronómiai különlegességeken át zenészek, művészek, színészek közreműködésével egészen a "nemzetiségi foci-vb-ig" vagy a népviseleteket rendhagyó módon bemutató divatshow-ig.

A tematikus napon szeretnének megszólítani olyan híres embereket, akik maguk is valamelyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A Gondolta volna? című rovatban pedig neves történelmi személyiségekről is beszélnek majd, akikről nem igazán köztudott, hogy valamelyik magyarországi nemzetiséghez tartoztak.
A www.mediaklikk.hu/musor/nemzetisegi/ oldalon a tematikus nappal kapcsolatos információk találhatók.