Létrejött az izraeli koalíciós megállapodás

A megszabott határidő előtt, szinte az utolsó pillanatban létrejött a koalíciós megállapodás Benjámin Netanjahu eddigi izraeli miniszterelnök és a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt között, és ezzel megnyílt az út az ország harmincnegyedik - Netanjahu negyedik - kormányának megalakítása előtt - értesült szerdán este a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

Netanjahunak helyi idő előtt éjfélkor járt volna le a megbízatása az új kormánytöbbség létrehozására, de másfél órával előtte egyezségre jutott a telepeseket támogató Bájt Hajehudival, és így megszerezte a kabinet megalakításához szükséges minimális kormányzati többséget. A kneszet százhúsz képviselőjéből ugyanis hatvanegy az eddigi miniszterelnök mögé állt.

Szerda késő este a Bájt Hajehudi pártot vezető Naftali Bennet és a Likudot irányító Benjámin Netanjahu a kneszetben közös nyilatkozatban jelentette be a Bájt Hajehudi csatlakozását a Netanjahu vezette új koalíciós kormányhoz.

Megállapodásuk értelmében a Bájt Hajehudi frakcióvezetője, a harminckilenc éves, jogi végzettség nélküli Ajelet Saked kapta az igazságügyi tárcát, de megvonták tőle a bírák kinevezésének jogkörét.

Benjámin Netanjahu teljesítette a Bájt Hajehudi minden követelését: övék lesz még a védelmi miniszterhelyettesi szék, a kneszet törvénykezési bizottságának elnöki posztja, maga a pártelnök lesz az oktatási és diaszpóraügyi miniszter, és a mezőgazdasági tárca is a párt egyik politikusának, Uri Ariel eddigi lakásügyi miniszternek a kezébe kerül.

Noha a Bájt Hajehudival még nem írták alá a minden részletre kiterjedő egyezséget, a kneszetben Bennet és Netanjahu közösen kinyilvánították megállapodási szándékukat, Reuven Rivlin köztársasági elnök pedig ezt várhatóan elégségesnek tekinti ahhoz, hogy elismerje, a koalíciós tárgyalások sikerrel jártak. A helyi törvények szerint az új kormánynak legkésőbb egy héten belül, jövő szerdáig kell letennie az esküt.

Netanjahu a közszolgálati rádió szakértője szerint várhatóan magának tartja fenn a külügyminiszteri tisztséget, és továbbra is a Likud politikusa, Móse Jaalon marad a védelmi miniszter.

A kormányfő nehéz helyzetbe került a koalíciós pártok követelései miatt, ugyanis saját Likud pártja politikusainak mindössze tíz miniszteri széket adhat, legalábbis amennyiben fenntartják az előző kormány idején elfogadott törvényt, amely tizennyolcban maximalizálta a lehetséges miniszterek számát Izraelben.

A már korábban megkötött koalíciós megállapodások alapján az új kabinet tagja lesz még a centrista Kulánu (Mindannyian) párt, s ennek elnöke, Móse Kahlon lesz a pénzügyminiszter.

A koalícióban szintén részt vevő, ultra ortodox askenáziakat képviselő Egyesült Tóra Zsidóság párt az egészségügyminiszter-helyettesi tárcát kapta meg, s a Netanjahuhoz csatlakozott keleti ultra ortodoxok Sasz pártja a gazdasági és a vallásügyi minisztériumot ellenőrzi majd.

Izraelben március tizenhetedikén tartottak parlamenti választásokat, amelyek győztese a Likud párt lett, a százhúsz parlamenti mandátumból harmincat szerzett meg.

Reuven Rivlin az eredmények alapján a párt elnökét, Benjámin Netanjahut kérte fel az új kormány megalakítására, amelyre a felkérésétől számítva a hosszabbítással együtt összesen hat hét állt rendelkezésére, s ez szerda éjfélkor járt le.