Átmentek a Nébih tesztjén az étkezési sók

Átmentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztjén az étkezési sók, csak kisebb jelölési hibákat találtak a szakemberek a termékek felénél.

Az átfogó ellenőrzés első felében összesen 14 asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuumsót vizsgáltak. A termékek fizikai, kémiai paramétereit, érzékszervi tulajdonságait és a jelölések jogszabályi megfelelőségét ellenőrizték, a szakértők megfelelőnek ítélték mind a 14 só érzékszervi és fizikai-kémiai tulajdonságait. A teszt a speciális sók - jódozott, fluorozott, csökkentett nátriumtartalmú - vizsgálatával folytatódik majd.

A hivatal közleménye szerint a vizsgált termékek fele nem felelt meg teljes mértékben a jogszabályban előírt jelölési követelményeknek. Előfordult, hogy egy interneten rendelt só esetében a kiszállított termék csomagolásáról lemaradt a magyar nyelvű jelölés, valamint az is, hogy az összetevőket - étkezési só, csomósodást gátló anyag - nem a jogszabályok által előírt módon tüntették fel - írja a Nébih.

A Nébih a tájékoztatásban kitér arra, hogy a hivatal kiemelt ügyek igazgatósága ellenőrzései során összesen 33 - só, fűszer, bab, rizs, cukor - tételt kellett mintegy 20 tonna mennyiségben kivonni a forgalomból a Compex-Só Kft.-nél. Az intézkedésre a termékek lejárt minőségmegőrzési ideje és jelöletlensége, valamint a nyomon követhetőség hiánya miatt volt szükség. Több mint 1,5 millió forintos élelmiszerlánc-felügyeleti, valamint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a cégre.