Zombor: Rendezhető az egészségügyi túlórák kifizetésének rendszere

Az illetékes államtitkár szerint meg kell változtatni azt a rendszert, amelyben az egészségügyi dolgozóknak akár fél évig is várniuk kell túlórapénzükre. Zombor Gábor erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt.

Az egészségügyi államtitkárság kedden közölte az MTI-vel, hogy Zombor Gábor egészségügyi ágazati egyeztetést hívott össze, amelyen a túlmunka és a túlórák kérdése is napirendre került.

Az egészségügyi államtitkár az M1 aktuális csatornán arról beszélt: annak ellenére, hogy az egyes szervezetekkel rendszeresen találkoznak és egyeztetnek, sok félreértés és zavar van rendszerben, amelyeket tisztázni kell. Ilyen például a túlórák, túlmunkák kifizetésének ügye.

Zombor Gábor elmondta, a szakszervezetek és az intézményvezetők is megerősítették: előfordul, hogy késve fizetik ki a túlmunkákat. Van ugyanis egy jogszabályi rendelkezés, amely az intézményvezetőknek lehetőséget ad arra, hogy akár hat hónapig elhúzzák a kifizetést. A kórházak jogszerűen járnak el - jegyezte meg az államtitkár, de annak adott hangot, nem várható el, hogy az egészségügyi dolgozók fél évet várjanak túlórapénzükre. A túlmunkák kifizetésére egy egységes eljárásrendet kell kialakítani - foglalt állást.

Zombor Gábor szerint a keddi megbeszélésen érzékelhető volt a feszültség, de "építő hangulatban" telt az eszmecsere. Azt mondta, a szervezetek képviselőivel abban állapodtak meg, hogy tematikusan folytatják az egyeztetéseket, és kiemelten kezelik a jövedelmi viszonyok és a munkakörülmények helyzetének javítását. Kérdésre válaszolva az államtitkár kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatra várakozásokkal tekint, úgy gondolja, lesznek pozitív változások az egészségügy területén.