Új köztéri bútorok szimbolizálják a részt vevő országokat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon

A dalfesztivál alkalmából a bécsi Múzeumi Negyedben (MQ) csaknem negyven darab új, színes köztéri bútor látható: a bútorok negyven osztrák művész tervei alapján készültek, a fesztiválon részt vevő negyven országot szimbolizálják.

A korábban Enzi néven ismertté vált ülőalkalmatosságokat most Viena néven mutatják be a nagyközönségnek. Május 7-étől a Múzeumi Negyedben élőben is lehet követni, ahogyan a művészek dolgoznak a köztéri foteleken. A kész bútorokat május 15-én mutatják be, május 27-én pedig jótékony célra elárverezik őket.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) és a bécsi Múzeumi Negyed kezdeményezésére elkészült darabok művészeti kialakítását a Leopold Múzeum, a bécsi Műcsarnok (Kunsthalle) és a Modern Művészeti Múzeum (mumok) gondozza.

A tervezők között található többek között Hannes Mlenek bécsi festő, Tex Rubinowitz német származású festő, a 2003 óta együtt dolgozó Thomas Hörl és Peter Kozek művészpáros, valamint az Anita Fuchs és Resa Pernthaller által alkotott, Resanita elnevezésű művészformáció is. A fesztivál házigazdáját, Ausztriát szimbolizáló bútort Nives Widauer Bécsben élő svájci művész készíti.

Az Eurovíziós Dalfesztivál vezető producere, Edgar Böhm szerint az idei fesztivál mottója, a Hidakat építünk (Building Bridges) most arra utal, hogy a képzőművészet miképpen kapcsolódik össze a zenével.