Oroszországban járt a kubai elnök

Raúl Castro Moszkvában a két ország közeledéséről tárgyalt.

Kuba és Oroszország közeledésének kilátásait vitatta meg szerdán Raúl Castro kubai elnök Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel folytatott moszkvai tárgyalásán.

A kubai politikus - aki a fegyveres erők főparancsnoka és a Kubai Kommunista Párt vezetője is - kedden a külföldi állami vezetők közül elsőként érkezett meg az orosz fővárosba, hogy részt vegyen a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken, így a szombati Vörös téri katonai díszszemlén is.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja Raúl Castrót, aki Algériából érkezett népes kísérettel Moszkvába. A küldöttség tagja Bruno Rodríguez Parrilla külügyminiszter és Leopoldo Cintra Frías, a kubai Forradalmi Fegyveres Erőket irányító miniszter is.

A moszkvai látogatást követően vasárnap Castro Rómába utazik, és a Vatikánban magánkihallgatáson fogadja őt Ferenc pápa.

Raúl Castrónak a hatalomra jutása, 2006 óta ez a harmadik oroszországi látogatása. A mostani vizit a Karib-tengeri szigetország és Oroszország diplomáciai kapcsolatai felvételének 55. évfordulójára esett.

Az orosz-kubai kapcsolatok az 1990-as években fagyossá váltak, majd tavaly nyáron Moszkva elengedte a tetemes kubai adósság nagyjából 90 százalékát. Havanna még a Szovjetuniótól kapott több mint 28 milliárd eurónak (mintegy 8,5 ezer milliárd forintnak) megfelelő kölcsönt. Az elengedett 90 százaléknyi tartozáson felüli összeget, mintegy 3,1 milliárd eurót Kubának tíz év alatt kell törlesztenie húsz egyenlő részletben, félévenként.

Egyes szakértők szerint Moszkva gesztusa azt célozza, hogy fékezze a közeledést Havanna és Washington között.

Az amerikai és a kubai vezetők tavaly decemberben jelentették be, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat, és normalizálni kívánják a viszonyt.

Viktor Kremenyuk, a moszkvai Egyesült Államok-Kanada Intézet kutatója szerint ugyanakkor Havanna taktikázik. "Kuba mindkét nagyhatalom részéről előnyökre akar szert tenni, amikor arra készteti Oroszországot, hogy rivalizáljon az Egyesült Államokkal". (...)"Az Egyesült Államok és Oroszország már versenyben áll egymással Ukrajnáért, Grúziáért, a Moldovai Köztársaságért, Kelet-Európáért, most pedig itt van Kuba. Kell ez nekünk?" - tette hozzá a kutató.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter március végén tárgyalt Kubában, ahol kijelentette, hogy az Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági és pénzügyi embargójának a feloldása nem veszélyezteti a szorosabb orosz-kubai stratégiai kapcsolatokat.

Raúl Castro moszkvai látogatásával egy időben Szergej Nariskin, az orosz törvényhozás alsóházának elnöke Kubában tárgyal. A politikus kijelentette, hogy "szeretnénk hinni Obama őszinteségében, de nincsenek biztosítékaink. Óvatosnak kell lennünk" - idézte Nariskint a Komszomolszkaja Pravda című orosz bulvárlap.