Most eladhatja a lelkét digitálisan

Még ingyenesen lehet regisztrálni a Katona József Színház játékára, melyben virtuális Fausttá válva találkozhatunk Mephistóval.

Egyedülálló játékok helyszíne lesz a Katona József Színház Sufnija május 10-én és 11-én. A Goethe Intézet és a koreai NOLGONG játékfejlesztő cég közös játéka rendhagyó módon közelíti meg Goethe klasszikus művét. Az esemény Budapesten, a Katona József Színház közreműködésével és a Koreai Kulturális Központ támogatásával valósul meg.
„Ha eladnám az ismerőseimet, hogy szerelemhez és gazdagsághoz jussak…,az egész jó üzlet lenne, nem?”

A Being Faust – Enter Mephisto előadásban valamennyi résztvevő főszereplővé válik és Faust bőrébe bújva a digitális világban találkozik patás ellenlábasával, Mephistóval (Ónodi Eszter), akinek Wagner (Kocsis Gergely) segíti munkáját. Az öt alkalommal, alkalmanként 50 fő részvételével zajló eseményen a részvétel ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött. Feltétel továbbá saját Facebook-fiók és Android vagy iOS okostelefon. További részletek az esemény honlapján olvashatók. Regisztrálni magyar nyelven itt lehet.

Faust a 21. században

A játék: a résztvevők egy meghatározott helyen és időben gyűlnek össze, hogy valamennyien magukra öltsék az ifjú Faust szerepét. Okostelefonnal a kézben, eltökélten vállalva a kihívásokat, megnyílik előttük a MEPHISTO & Co. csábító digitális világa, ahol emberi értékeket és eszményeket kínálnak eladásra. A bejelentkezéssel megköttetik a Faust és a MEPHISTO & Co. közti szerződés; a résztvevők „eladják a lelküket”, és elkezdődik a megkísértések játéka. Vajon ki meddig hajlandó elmenni? Megvásárolható-e a siker és a szépség? És van-e visszaút az „elidegenedett gyönyörök” világából az igazi szerelemhez és barátsághoz?

digitalis Faust

Az innovatív projekt a koreai Goethe Intézet és a NOLGONG együttműködéséből született meg. Abból a kérdésből indul ki, hogy a digitális korban miként és milyen eszközök segítségével valósulhatna meg Faust és Mephisto találkozása. A mindenkit érintő alapkérdések változatlanok maradtak: mit tartok fontosnak az életben? Miből táplálkozik mindaz, ami számomra érték? Milyen árat lennék hajlandó fizetni azért, hogy sikeres legyek?

Helyszín a budapesti Katona József Színház, ahol nemrég mutatták be Goethe Faustját Schilling Árpád rendezésében, Márton László új fordításában.

Az alkotók Budapestre is eljönnek

A NOLGONG csapata Peter Lee igazgató irányításával arra törekszik, hogy játékos elemekkel hassa át az iskolák és vállalatok mindennapjait. Multinacionális konszerneknek kifejlesztett üzleti projektek mellett irodalmi művek – köztük az 1984, a Rómeó és Júlia, az Anna Karenina – adaptációját is elkészítette.

A Faust digitális világhoz illeszkedő átdolgozásában Benjamin von Blomberg dramaturg működött közre. Blomberg 2015. március 1-je óta a MünchnerKammerspiele vezető dramaturgja. A 2012-es berlini Theatertreffenre, Németország legjelentősebb színházi találkozójára meghívták azt a Faust 1+2 előadást, melynek Nicolas Stemann rendező oldalán a dramaturgja volt. Ugyanebben az évben a neves német színházi szaklap, a „theaterheute” az év dramaturgjává választotta.

Bemutatók világszerte

A Being Faust – Enter Mephisto első nyilvános bemutatója tavaly szeptember 1-jén volt, Szöul Városi Könyvtárában. Onnan nem sokkal később a dél-afrikai Johannesburg AMaze fesztiváljára utazott tovább, ahol megismerhette a szakmai közönség. 2014 végéig a szöuli Nemzeti Színházban, a hongkongi Fringe Clubban és a szöuli Világ Kultúráinak Fesztiválján mutatkozott be a projekt.

2015-ben Közép- és Kelet-Európában Prágában, Budapesten és Vilniusban vendégszerepel a játék. Ezután délkelet- és kelet-ázsiai, majd további európai helyszínek következnek. A távlati tervekben olyan „mérkőzések” is szerepelnek, amikor más-más helyszínen tartózkodó játékosok lépnek be a játékba.