Komoly helyreállítási munkákra van szükség a Mátrában

A tavaly év végi jég és ónos eső kétszáz millió forintnyi kárt okozott a Mátrában. A fákra fagyott jég súlya alatt kidőltek a fák, a leszakadt ágak pedig sok helyen elzárták az utakat. Most tavasszal ezért az erdő helyreállítása, újratelepítése adja a legnagyobb feladatot az Egererdő Zrt-nek.

Mivel sekély a talaj, a bükk pedig szélérzékeny fafaj, így ha felázott talajviszonyok között rakódik rá a jég a fákra, egy kis szél is elegendő, hogy gyökerestül kidőljenek. A Mátrafüredi Erdészet területén 10 ezer köbméternyi ilyen fa van, az éves kitermelés egyharmada - mutatott rá Dudás Béla, az erdészet vezetője a Kossuth Rádió Hajnaltáj című keddi műsorában.
Hallgassa meg!

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese azt mondta, jégtörés minden évben jelen van a hazai erdőkben, de ilyen nagyságú az utóbbi évtizedekben még nem fordult elő. Ez adja az egyik legnagyobb feladatot idén a társaságnak.
Országos szinten igen magas a természetvédelmi részarány az Egererdő Zrt. által kezelt területeken. Több mint 50 százaléka országos védelem alatt áll, 20 százaléka közösségi védettség alá tartozik, így a területkezelés a természetvédelmi kezelővel közös egyeztetések mentén valósul meg.

Ebben az esztendőben lesz a kárfelszámolás, amihez még hozzáadódik a több éve tapasztalható fenyőpusztulási folyamat is, amelynek jelenleg az erdősítési fázisa zajlik. A korábbi években erdősítési céllal elültetett csemetemennyiség nagyjából félmillió darab volt, idén csak tavasszal 1,2 millió a kárfelszámolási területeken - magyarázta Dobre-Kecsmár Csaba.

Az erdőtörvény behatárolja az újraerdősítésre rendelkezésre álló időt, ezt a károsodástól legfeljebb két év alatt meg kell tenni. Az Egererdő ezt idén el szeretné végezni, ami azonban az időjárástól is függ. Ha esetleg pótlásra lenne szükség, azt ősszel, illetve jövő tavasszal lehet elvégezni, aztán következnek az erdőápolási munkálatok - fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Teljes kártalanításra ugyanakkor nem számíthat az erdőtársaság - folytatta, bár a munkálatok költségeinek egy részére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti potenciál helyreállítására nyújtandó támogatásokból lehet pályázni. Az Egererdő a korábbi évek eredményeiből céltartalékot képzett, annak terhére végzi majd el a helyreállítást - tette hozzá.

Az Egererdő Zrt. idén is folyatatja a területén lévő turistaházak és turistaútvonalak felújítását, amire mintegy kétmilliárd forintot költenek.