Ilyen könnyű gyereket rabolni?!

Megdöbbentő videó látott napvilágot az Egyesült Államokban: egy "édes" bácsival és egy "cuki" kutyával szinte akadálytalanul elcsalható egy kisgyerek. Az M1 reggeli műsorában a pszichológus mondta el véleményét. Farkas Luca arra figyelmeztetett: egy ilyen korú gyerek esetében nem az a szülők feladata, hogy elmondják, mit csináljon a kicsi, ha egyedül van, hanem az, hogy ne hagyják egyedül.

Érdekes videó látott napvilágot a közelmúltban az Egyesült Államokban. A felvétel szerint egy kutyával szinte akadálytalanul le lehet bonyolítani egy gyermekrablást. A videó tanúsága szerint a recept egyszerű: kell egy aranyos kiskutya, egy szimpatikus fiatalember, és mit sem ér a szülői tiltás. Ennyire egyszerű dolga van-e a gyerekrablóknak?

A témával kapcsolatban Farkas Luca gyermekpszichológus a volt a keddi Ma reggel vendége. A szakember hangoztatta, a jelenség nem új, egy 5-7 éves gyerek gondolkodása élményközpontú, nem tud egyszerre több mindenre figyelni, alapvetően arra koncentrál, ami éppen történik vele, ezért nem is az a szülők feladata, hogy elmondják, mit csináljon a kicsi, ha egyedül van, hanem az, hogy ne hagyják egyedül.

Egy 5-6 éves kisgyereket még az élményei visznek, nem tud előre gondolkodni, ezért fontos, hogy mindig legyen mellette egy megbízható felnőtt – magyarázta a szakember. Nem a kicsinek kell például megmondani, hogy soha ne menjen el idegennel az óvodából, hanem az óvónőnek kell erre figyelnie.

Természetesen a gyerek felfogja már, amit hall, de nem várható el tőle, hogy meg is értse – hangsúlyozta a pszichológus. Ez a belső veszélyérzet csak valamikor tízéves korra alakul ki, és azok az egyéb kognitív képességek is körülbelül ekkorra érik el azt a fejlettségi szintet, hogy a gyerek saját magára is tud vigyázni, addig a szülőknek kell óvniuk – figyelmeztetett a szakember.

Nem szabad tehát szülőként azt gondolnunk, hogy egy értelmes, jól kommunikáló gyerek már olyan kognitív képességekkel rendelkezik, mint egy kamasz, egy ilyen korú gyerek esetében a szülő, gondviselő felelőssége követni, óvni – ismételte meg az M1 kedd reggeli műsorában Farkas Luca.