Folytatódott a gazdasági növekedés az euróövezetben

Stabil maradt a gazdasági növekedés az euróövezetben áprilisban, a négy legnagyobb országban bővült a termelés - ezt mutatják a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek végleges adatai.

Stabil maradt a gazdasági növekedés az euróövezetben áprilisban, a négy legnagyobb országban bővült a termelés - ezt mutatják a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek végleges adatai. A szerdán közölt jelentés szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,9 pont lett áprilisra. Márciusban 54,0 ponton állt a mutató értéke, az előzetes adat pedig 53,5 pont volt. Úgy a szolgáltató szektorban, mint a feldolgozóiparban folytatódott a kibocsátás növekedése.

A szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index 54,1 pontra csökkent a márciusi 54,2 pontról, de meghaladta az 53,7 pontos előzetes értéket. A szektor teljesítményének növekedését az új megrendelések gyarapodása támogatta, csakúgy mint márciusban. A BMI mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Továbbra is Írországban a legerősebb a növekedés, bár az 59,7 pontos kompozit BMI tízhavi mélypontot jelent. A négy legnagyobb euróövezeti gazdaság - a német, a francia, az olasz és a spanyol - már a harmadik egymást követő hónapban mutatott növekedést. Felülteljesítő volt Spanyolország, ahol az összetett mutató értéke 59,1 pontra, 101 havi csúcsra emelkedett, míg az új megrendelések számának gyarapodása közel 15 éves rekordot döntött meg. Németországban a márciusi 55,4 pontról 54,1 pontra csökkent az összetett mutató, azaz áprilisban mérsékeltebb ütemű volt a növekedés. Olaszországban viszont tízhavi csúcsra, 53,9 pontra emelkedett a kompozit BMI, míg Franciaországban 50,6 pontot mértek.

A foglalkoztatottság már a hatodik egymást követő hónapban növekedett áprilisban az euróövezetben. Az eladási árak átlagban tovább csökkentek, igaz, tavaly június óta a legkisebb mértékben, míg a ráfordítási árak a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek. A szolgáltatási szektort tekintve ismét Írország mutatta fel a legerősebb növekedést, de Spanyolország már kezd felzárkózni hozzá. Németországban stabil maradt a növekedés, bár 55,4 pontról 54,0 pontra - három havi mélypontra - csökkent a szolgáltatóipari BMI.

"A végleges áprilisi BMI-adatok kissé kedvezőbben az előzetes becsléseknél, és a márciusival összevetve azt mutatják, hogy fennmaradt a gazdasági növekedés üteme" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet a második negyedév elején az első negyedévivel megegyezően 0,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést érhetett el. Szerinte, bár lehet azon sajnálkozni, hogy a globális növekedés üteme nem gyorsult áprilisban, a különböző országok teljesítményében tapasztalható változások alapján a döntéshozók megnyugodhatnak a konjunktúra általános alakulását illetően.

A legjobban azok az euróövezeti tagállamok, Írország, Spanyolország, teljesítenek, amelyekben széles körű reformokat hajtottak végre - mutatott rá Chris Williamson, aki szerint Franciaországnak a versenyképesség növelését, valamint a vállalkozások és a háztartások bizalmának erősítését célzó reformokat kellene végrehajtania, míg Németországnak fenn kell tartani a versenyképesség fokozására irányuló erőfeszítéseit.