Afganisztánban halálra ítéltek négy férfit egy nő meglincseléséért

Kötél általi halálbüntetésre ítélt egy afgán bíróság szerdán négy férfit egy huszonéves nő meglincselésért, akiről, hamisan, azt állították, hogy elégetett egy Korán-példányt márciusban az afgán fővárosban.

A perben, amely szombaton kezdődött a kabuli első fokú bíróságon, további nyolc férfit 16 évi börtönbüntetésre ítéltek, 18 ellen viszont ejtették a vádakat.

Az elítéltek között van egy önjelölt vallási személy, aki egy mecset közelében árult amuletteket, az ítélet szerint ő biztatta fel a tömeget a brutális erőszakcselekményre. Március 19-én a 27 éves, Farhunda nevű nőt Kabul központjában megverték, autóval áthajtottak rajta, testét megégették, majd a folyóba dobták.

A következő kedden ezrek vonultak az utcára Kabulban - férfiak és nők minden korosztályból - igazságszolgáltatást követelve az asszonynak.

A 27 éves korában agyonvert afgán nő, Farhunda koporsóját viszik nőjogi aktivisták a temetésén Kabulban, 2015. március 22-én. (MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali)

A 27 éves korában agyonvert afgán nő, Farhunda koporsóját viszik nőjogi aktivisták a temetésén Kabulban, 2015. március 22-én.(MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali)



Tizenkilenc rendőr sorsáról vasárnap döntenek. Közösségi oldalakra feltett videofelvétel tanúsága szerint a helyszínen lévő rendőrök nem akadályozták meg a férfiak csoportja által elkövetett gyilkosságot.

Az eseménysort Farhunda és utcai amulettárus férfiak vitája indította el, miután a nő le akart beszélni asszonyokat a vásárlásról mondván, hogy ne pazarolják ilyen, az iszlámnak nem megfelelő dolgokra a pénzüket.

Farhunda egyébként vallástudós volt, frissiben fejezte be tanulmányait, és tanárnak akart állni.