Németh Zsolt konkrét intézkedéseket vár az EU-tól Ukrajna kapcsán

Az Európai Unió és a keleti partnerségi programban részes országok május 21-22-i rigai csúcstalálkozóján az EU-nak látványosan ki kell nyilvánítania szolidaritását Ukrajnával - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke kedden egy brüsszeli tanácskozáson.

Szerinte e szolidaritás egyfelől abban nyilvánulhat meg, hogy az EU megerősíti Ukrajna tagsági perspektíváját, másfelől abban, hogy konkrét intézkedéseket hoz, például az ukrán állampolgárok uniós vízummentességének megadását illetően. A nap folyamán az EU-tagországok parlamentjeinek külügyi bizottsági elnökei az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságával folytattak eszmecserét, Elmar Brok bizottsági elnök meghívására. A napirenden az EU keleti partnerségi politikája, az unió biztonsági stratégiája, valamint Líbia szerepelt. Németh Zsolt a tanácskozás közben tájékoztatta az MTI-t az első két napirendi ponttal kapcsolatban általa elmondottakról.

A Fidesz politikusa szerint az uniós szomszédságpolitikával foglalkozó Johannes Hahn osztrák EU-biztosnak el kell érnie, hogy ez az európai szakpolitikai terület felértékelődjék. A szomszédságpolitikát "nagyon szorosan integrálni kell az európai kül- és biztonságpolitikába" - vélekedett Németh Zsolt. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a keleti, illetve a déli szomszédságpolitika az elmúlt időszak háborúi, illetve konfliktusai következtében meghatározó módon formálja az EU jövőjét. Kulcsfontosságú ezért - tette hozzá -, hogy hangsúlyos biztonságpolitikai megközelítés hassa át a szomszédságpolitikát.

Emellett - jegyezte meg Németh Zsolt - egyensúlyt kell tartani a déli és a keleti szomszédságpolitika között, mert ez lehet az alapja a kihívások hatékony uniós kezelésének.

Ami az unió biztonsági stratégiáját illeti, ezzel kapcsolatban Németh Zsolt megállapította, hogy a jelenleg érvényes, 2003-as EU-dokumentum immár elavult. Szerinte a júniusi EU-csúcson világos felhatalmazást kell adni Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy dolgozza ki az új uniós biztonsági stratégiát.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az új stratégia elfogadásában a tagországok nemzeti parlamentjeinek is fontos szerepet kell játszaniuk. Becslése szerint mintegy egy évi előkészítés után a 2016. júniusi EU-csúcson el lehet majd fogadni a tagállami törvényhozások támogatását is élvező új uniós biztonsági stratégiát.