Interaktív játék a Katona József Színházban

Being Faust - Enter Mephisto címmel interaktív játék helyszíne lesz a Katona József Színház Sufnija május 10-én és 11-én: a mobil eszközök használatára épülő, közösségi médiaelemekkel bővített valós játék résztvevői Faust bőrébe bújnak, és megkísérti őket Mephisto.

A Goethe Intézet és a koreai NOLGONG játékfejlesztő cég Being Faust - Enter Mephisto című közös játéka rendhagyó módon közelíti meg Goethe klasszikus művét - olvasható a budapesti Goethe Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a játékban valamennyi résztvevő főszereplővé válik, és Faust bőrébe bújva a digitális világban találkozik patás ellenlábasával, Mephistóval (Ónodi Eszter), akinek Wagner (Kocsis Gergely) segíti munkáját.

Az öt alkalommal, esetenként 50 fő részvételével zajló esemény ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött. Feltétel továbbá saját Facebook-fiók és Android- vagy iOS-rendszerű okostelefon.

Az innovatív projekt abból a kérdésből indul ki, hogy a digitális korban miként és milyen eszközök segítségével valósulhatna meg Faust és Mephisto találkozása. A mindenkit érintő alapkérdések változatlanok maradtak: mit tartok fontosnak az életben? Miből táplálkozik mindaz, ami számomra érték? Milyen árat lennék hajlandó fizetni azért, hogy sikeres legyek?

A játék résztvevői egy meghatározott helyen és időben gyűlnek össze, hogy valamennyien magukra öltsék az ifjú Faust szerepét. "Okostelefonnal a kézben, eltökélten vállalva a kihívásokat megnyílik előttük a MEPHISTO&co. csábító digitális világa, ahol emberi értékeket és eszményeket kínálnak eladásra. A bejelentkezéssel megköttetik a Faust és a MEPHISTO&co. közti szerződés; a résztvevők +eladják a lelküket+, és elkezdődik a megkísértések játéka. Vajon ki meddig hajlandó elmenni? Megvásárolható-e a siker és a szépség? És van-e visszaút az +elidegenedett gyönyörök+ világából az igazi szerelemhez és barátsághoz?" - olvasható a játék ismertetőjében.

A Faust digitális világhoz illeszkedő átdolgozása Benjamin von Blomberg dramaturg közreműködésével készült. A Being Faust - Enter Mephisto a különböző valós és virtuális játékelemek ötvözésével arra készteti a résztvevőket, hogy új nézőpontból tekintsenek önmagukra és digitális környezetükre, hogy összemérjék magukat a világszerte játszó többi játékossal, és közelebbi kapcsolatba kerüljenek magával az eredeti drámával is.

A játék minden korosztály számára nyitott, egyaránt szórakozást kínál azoknak, akik kívülről tudják Goethe Faustját, és azoknak is, akik még sohasem olvasták vagy látták a művet - olvasható a közleményben.

Az esemény Budapesten a Koreai Kulturális Központ és a Katona József Színház közreműködésével és támogatásával valósul meg. A játékban közreműködő budapesti színház nemrég mutatta be Goethe Faustját Schilling Árpád rendezésében, Márton László új fordításában.

A játékról további részletek itt találhatók.