Csapaterősítést küldött Irak a beidzsi olajfinomító védelmére

Az iraki kormány csapaterősítést küldött a Bagdadtól északra fekvő Beidzsi város mellett található olajfinomító védelmére, amelyet hónapok óta ostromol az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet - közölte a helyi média kedden.

Az iraki belügyi tárca szóvivője cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a dzsihadisták hatalmukba kerítették az olajfinomító jelentős részét. A Szaláheddín tartományi vezetés korábban azt közölte, hogy a létesítmény területének legalább a felét a szélsőségesek uralják. A szóvivő szerint azonban "lehetetlen, hogy a fegyveresek elfoglalják a finomítót".

Az iraki szövetségi rendőrség egységei és IÁ-ellenes fegyveres csoportok próbálják megtisztítani az olajfinomítóhoz vezető utat. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció harci gépei kedden nyolc légicsapást mértek az iszlamisták állásaira Beidzsi közelében.

Beidzsiben található az ország legnagyobb olajfinomítója, kereskedelmi jelentőségén túl azonban a város stratégiai fontosságát az adja, hogy az Iszlám Állam legfőbb iraki fellegvárának számító Moszulhoz vezető úton fekszik.

Az északi Szaláheddín tartományban lévő finomítónál hétfőn óta számos autóba rejtett pokolgépet felrobbantottak. A kormány már többször bejelentette, hogy a biztonsági erők ellenőrzésük alá vonták a létesítményt, a radikális iszlamisták azonban nem hagytak fel az ostrommal.