Több vizsgálat indult a Magyarországon elhelyezett német gondozott gyerekekről

Több vizsgálat indult Németországban az ARD közszolgálati televízió egyik riportja miatt, amely szerint pénzügyi visszaélések történtek Magyarországon elhelyezett német állami gondozott gyerekek révén.

Az ARD Monitor című műsorának legutóbbi számában sugárzott riport szerint a Ruhr-vidéki Gelsenkirchen város gyámügyi hivatalának vezetője és helyettese szándékosan túlterheltséget idézett elő egy gyermekotthonban, majd erre hivatkozva Magyarországon helyeztek el gondozottakat egy általuk alapított magyarországi cég közreműködésével 2007-2008-ban.

A két gyámügyi vezetőt felfüggesztették, és a gelsenkircheni városvezetés belső vizsgálatot indított az előző héten sugárzott riportban ismertetett ügy miatt. A vizsgálat eddigi megállapításairól hétfőn számoltak be a képviselő-testület illetékes bizottsága előtt.

Az önkormányzat sajtóosztályának tájékoztatása szerint a rendkívüli ülésen elhangzott, hogy a riportban megnevezett gyermekotthonban nem volt túlterheltség, a város pedig nem teljesített kifizetést az érintett cégnek.

A gelsenkircheni önkormányzat rendszeresen szervez nyári üdüléseket - kenutúrákat, lovastáborokat - Magyarországon, de mindig az előírásoknak megfelelően, az önkormányzat és az érintett cég között pedig "nem jött létre pénzügyi kapcsolat" - emelte ki az MTI-nek nyilatkozva Oliver Schäfer, az önkormányzat helyettes szóvivője.

Az ügy valamennyi részletét még nem tárták fel, ezért az önkormányzat vizsgálata tovább folytatódik, és a képviselő-testületben a Zöldek frakciója kezdeményezte, hogy alakítsanak külön bizottságot az eset kivizsgálására. A bizottságot várhatóan a következő képviselő-testületi ülésen alakítják meg.

A Ruhr Nachrichten című lap az online kiadásában azt jelentette, hogy az esseni ügyészség előzetes vizsgálatot kezdett annak megállapítására, hogy fennáll-e a bűncselekmény gyanúja.

Az ARD műsorában a Gelsenkirchen térségében fekvő Dorsten gyámügyi hivataláról is szó volt, amely egy 11 éves gyereket közvetített ki magyarországi gondozásra. A gyermek ellátása és oktatása ebben az esetben sem megfelelő a riport szerint. A  dorsteni gyámügyi hivatal felettes szerve vizsgálatot indított a beszámoló nyomán - írta a Ruhr Nachrichten.