Több száz programot szervezett a fiatalokat érintő témákról Klik

A dizájner drogokról, az iskolai erőszakról és az online kommunikáció veszélyeiről is szó volt áprilisban - mondta el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fejlesztési és projektigazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Kajdi Ákos a Ma délelőttben elmondta: az uniós finanszírozású, tavaly indított program folytatásaként februárban és márciusban az előkészítő munka folyt tankerületenként két-két pedagógus segítségével, majd áprilisban tartották meg az országszerte mintegy 400 rendezvényt. A programba öt-hat olyan, fiatalokat érintő témát választottak, amely "mindenképp fontos kérdés manapság, és közös munkát igényel", így foglalkoznak a dizájner drogok mellett az iskolai erőszakkal, a gyermekszegénységgel és a túlzott online jelenlét problémáival is.

Kajdi Ákos elmondása szerint a programok tervezésekor igyekeztek elszakadni a tanórák általános menetétől, "kicsit mást csinálni", minél jobban bevonva a diákokat, a szülőket és az érintett civil szervezeteket is. Volt olyan iskola, ahol a színjátszókörben eljátszották ezeket a problémákat, volt, ahol akadályversenyt szerveztek, és olyan is, ahol pályázatot hirdettek esszé-, illetve versírásra, továbbá a helyi médiát is bevonva riportokat forgattak - sorolta. A projektigazgató hangsúlyozta: a drogokkal és az online közösségi kommunikáció veszélyeivel kapcsolatban céljuk elsősorban nem az elrettentés, inkább annak élményszintű bemutatása, hogy vannak más lehetőségek a szórakozásra.

A közeljövő terveiről szólva Kajdi Ákos azt mondta: májusban az iskola körüli szűk közösségekben is igyekeznek megismertetni az elért eredményeket. Reményeik szerint az adott településeken flashmobokat és más figyelemfelkeltő rendezvényeket tartanak a diákok, szülők és civilek közösen.