Öngyilkos merénylet Kabulban

Öngyilkos merényletet követtek el egy ügyészségi dolgozókat szállító busz ellen hétfőn Kabulban.

A helyi hatóságok közlése szerint a merénylő az afgán főváros központjában az ügyészségi dolgozókat szállító kisbusz mellett léptette működésbe a testére erősített pokolgépet, a robbanás következtében az ügyészség egyik női dolgozója meghalt, és a buszon további 15 ember megsebesült. A detonációtól betörtek a környező lakóépületek és üzlethelyiségek ablakai.

A merénylet elkövetését a tálibok vállalták.

Az afgán felkelőknek ez volt az első terrorakciójuk azóta, hogy idén április 24-én meghirdették tavaszi offenzívájukat a kormányerők ellen. Az észak-afganisztáni Kunduz tartományban több ezres kormányhadsereg folytat harcot azért, hogy útját állja a szélsőségesek tartományi fővárost fenyegető nagyszabású támadásának.

Közben a hét végén Katarban tárgyalást kezdett az iszlám szélsőségesekkel egy húszfős afgán kormányküldöttség, hogy stabilizálják a rendszeres terrorcselekményektől sújtott közép-ázsiai országot.

Az afgán biztonsági szolgálat egyik tagja annak az öngyilkos merényletnek a helyszínén Kabulban 2015. május 4-én, ahol a támadó egy ügyészségi dolgozókat szállító kisbusz mellett léptette működésbe a testére erősített pokolgépet. A merényletben az ügyészség egyik női dolgozója életét vesztette, és a buszon további 15 ember megsebesült. (MTI/AP/Rahmat Gul)


Az elmúlt hetekben az afgán vezetők megsokszorozták diplomáciai erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy a régió hatalmaival - Indiával, Pakisztánnal, Szaúd-Arábiával és Kínával - egyeztessenek, miként lehet megegyezést és kedvező feltételeket kialakítani a tálib felkelőkkel folytatandó párbeszédhez.

A tálibok ugyanakkor számos feltételt szabnak, mielőtt valódi megbeszélést kezdenének a kabuli kormánnyal a békéről. Ezek egyike, hogy minden külföldi katona távozzon az országból.

A NATO mintegy 12 ezer 500 katonát állomásoztat Afganisztánban a Határozott Támogatás elnevezésű művelet keretében, amelynek célja az afgán kormányerők kiképzése. Az ENSZ hivatalos adatai szerint különböző összecsapásokban és a tálibok által végrehajtott támadásokban tavaly közel 3700 civil vesztette életét és több 6800-an sebesültek meg Afganisztánban.