Mintegy 7000 illegális bevándorlót tartanak fogva Líbiában

Mintegy 7000 illegális bevándorlót tartanak fogva Líbiában, akik a tengeren próbáltak meg Európába jutni.

A többségükben afrikai bevándorlókat a líbiai partok közelében, vagy a távozás előtt fogják el Líbiában, és tizenhat befogadó központban helyezik el őket Tripoli és Miszráta térségében, illetve más körzetekben - mondta Mohammed Abdel-Szálem al-Kueiri, az illegális bevándorlás elleni hivatal illetékese.

A hivatal a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) iszlamista fegyveres szövetség által a főváros tavaly augusztusi elfoglalása után Tripoliban önhatalmúlag megalakított kormány fennhatósága alá tartozik. A nemzetközileg elismert kormány a Moammer Kadhafi 2011-ben történt bukása óta mély káoszba süllyedt ország keleti részében fekvő Tobrukba menekült.

A Kueiri által említett befogadó központok a Fadzsr Líbia által ellenőrzött területeken működnek. "Ezekben a központokban legfeljebb 7000 menekült van. Élelmiszert, matracokat és orvosi ellátást biztosítottuk a számukra" - közölte az illetékes. Kueiri arra nem tért ki, mióta vannak a bevándorlók őrizetben, de feltehetően több hónapról van szó. Számuk a távozások és az újabb őrizetbe vételek függvényében ingadozik.

A földközi-tengeri határ valamint több mint 300 kilométerre húzódik az olaszországi Lampedusa szigetétől, ahol illegális bevándorlók ezrei szállnak partra évente. Vasárnap ötszáz Európába tartó bevándorlót fogtak el a líbiai partok mentén és szállították Miszrátába.

Kueiri elmondta, hogy Líbia 2014-ben a bevándorlókat elfogásuk után visszatoloncolta a származási országukba, de idén - miután az ő kormányát nem ismeri el a nemzetközi közösség - nem találnak ehhez repülőket. Mint mondta, tavaly 25 251 bevándorlót toloncoltak vissza, idén viszont csak 1615-öt. Hozzátette, hogy az európai országoknak osztozniuk kellene ebben a teherben, és együtt kellene velük működni, hogy európai repülőgépekkel szállíthassák vissza a bevándorlókat. Azt is hangsúlyozta, hogy a bevándorlók többsége távoli országokból érkezik. és szerinte a Líbiával szomszédos országoknak is mindent meg kellene tenniük a megállításuk érdekében.

Az ENSZ adatai szerint 2014-ben több mint 110 ezer bevándorló utazott át Líbián. Az elmúlt hétvégén több mint 5800 bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengerből, és tucatnyian vesztek a tengerbe. Áprilisban ezerkétszázan haltak meg, aminek következtében több európai ország hajókat vezényelt a térségbe.