Melyik lesz a Balaton legjobb fagyija?

Napraforgós-grillázsos-karamellás, csokis barack és gesztenyés álom... harminc féle csuda finom fagyi szállt ringbe a cím elnyeréséért.

Vasárnap reggel indult a kóstolás Siófokról, mindenki két ízzel nevezhetett. Balatonföldváron tavaly fügés-diós finomságával különdíjas lett az egyik fagyizó, ahol idén is egy meglepő párosítással készültek. A tulaj azt mondja, nagyon szerette volna megmutatni a közönségnek és a kollégáknak, hogy nemcsak az iszonyatosan drága szicíliai pisztáciából meg a piemonti mogyoróból lehet finom fagylaltot csinálni, hanem akár szotyiból is.

A napraforgós-grillázsos-karamellás ízvilág a zsűrit is meglepte. Nagyon jó az utóíze, az állaga is olyan selymes, krémes, amilyennek egy jó fagylaltnak lennie kell - mondta az egyik hivatásos kóstoló. A zsűri egyébként több szempont alapján bírálta el a versenybe nevezett fagylaltokat. A speciális bírálólapon nyolc szempontot vettek figyelembe, és az összesített pontszám adja majd meg a végeredményt. Természetesen figyelembe veszik az ízeket, az illatokat, a felhasznált alapanyagokat s a kreativitást, és ebből áll össze egy komplex szám, ami eldönti a verseny sorrendjét - magyarázta a Híradónak Fekete Tamás, a Balatoni TDM SZövetség alelnöke.

Bírálatra váró kreáció az Év fagylaltja versenynek otthont adó Szent Korona Cukrászdában Soltvadkerten 2014. június 2-án.MTI Fotó: Bugány János

Ez még egy tavalyi induló az Év fagylaltja versenyben. (MTI Fotó: Bugány János)



A különleges ízvilág jellemzi azt a balatonmáriafürdői fagylaltozót is, ahol tavaly a Balaton Fagyija készült, a pezsgős-marcipános-szamócás finomság, amelyet még most is sokan keresnek. A fagyizó ezúttal prosecco ízhatású mámoros bodzával, valamint a gesztenyés álommal nevezett. Utóbbit Balatonmáriafürdő névadója, gróf Andrássy Mária tiszteletére alkották meg. A tulajdonos azt mondta, hosszas kutakodás után sikerült az unokáktól megtudni, hogy a gesztenyepüré és a csokoládé volt az egyik kedvenc édessége, ebből az ötletből, ezt továbbgondolva alkották meg ezt a fajta fagylaltot.

A Nyitott Balaton programsorozat részeként másodszor választják meg a tó legfinomabb nyári finomságát. Ezúttal 15 cukrászda és fagyizó nevezett a versenybe. A győztes hűs édességet és készítőjének nevét a hét elején hirdetik ki. A nyertes az oklevél és a vándorserleg mellett nagyobb forgalomra is számíthat, hiszen, mint ahogy Balatonmáriafürdőn elmondták, a tavalyi sikerük után már csak a fagyijuk miatt is sokan felkeresték a települést.