Madármegfigyelés és miocénerdő-túra Ipolytarnócon

Madármegfigyelés, fotókiállítás és a miocén erdőben vezetett túra is várja a látogatókat szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen A madarak és fák napján, illetve A felfedezők napján szervezett programon.

Szekeres Rita a terület sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársának segítségével lesz lehetőség a távcsöves madármegfigyelésre. A látogatók előadást hallgathatnak a gólyák vonulásáról, védelméről, és megismerhetik a madártani egyesület munkáját is.

Az Ősfenyő látogatóközpontban a madárfotózásra specializálódott BirdPhotography.hu fotósainak válogatott munkáiból nyitnak meg kiállítást. Mint Szekeres Rita elmondta, az ipolytarnóci kiállítás a 2012-es évből "a hét fotóit" mutatja be számos kiváló felvétellel kiegészítve, amelyek nem nyerték el ezt a címet. A képek június 7-ig tekinthetők meg.

A Bükki Nemzeti Park Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen található a Miocén erdő arborétum 4 hektáros területe. Bemutatja a 20 millió évvel ezelőtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjait és ősállatreprodukciókat. MTI Fotó: Czimbal Gyula

A Bükki Nemzeti Park Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen található a Miocén erdő arborétum 4 hektáros területe. Bemutatja a 20 millió évvel ezelőtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjait és ősállat-reprodukciókat. (MTI Fotó: Czimbal Gyula)



Hozzátette: május 9. A felfedezők napja is, ezért a programok között az elmúlt 180 év ipolytarnóci felfedezéseiről is előadást hallgathatnak meg a Nógrád megyei természetvédelmi terület vendégei, majd vezetett túra indul a miocén erdőbe, ahol a több millió éves növény- és állatvilággal ismerkedhetnek meg a túrázók.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Múlt év nyarán újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.