Lövöldözés áldozatokkal egy Mohamed-karikatúrákat bemutató dallasi kiállításon

Tüzet nyitott egy rendőrautóra két fegyveres egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításnak otthont adó rendezvényközpont mellett Dallas Garland nevű külvárosában vasárnap este; a tűzharcban mindketten életüket vesztették.

A gépkarabéllyal felfegyverzett, védőfelszerelésbe öltözött támadók, akiknek kilétét és vallását a rendőrség egyelőre hivatalosan nem közölte, a garlandi Curtis Culwell Központ előtt egy gépkocsiból kiszállva lövöldözni kezdtek, és lábon lőtték az őrök egyikét. Egy rendőr viszonozta a tüzet, és mindkettőjükkel végzett. A rendezvényközpont mintegy 200 látogatója közül senki sem sérült meg.

A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a hétfői hivatalos tájékoztatás szerint vizsgálja, hogy terrortámadás történt-e. A rendezvényközpontot előzetesen nem fenyegették meg a karikatúra-kiállítás miatt. A támadók gépkocsiját tűzszerészek átvizsgálták, de - a korábbi feltételezésekkel ellentétben - nem találtak robbanóanyagot.

Több amerikai televízió és hírügynökség különböző bűnüldöző szervekre hivatkozva, de egybehangzóan azt közölte, hogy a két támadó a phoenixi (Arizona állam) illetőségű Elton Simpson és Nadir Soofi volt. A két férfi együtt lakott, lakásukon hétfőn mintegy kilenc órán át házkutatást tartottak, amelyben tűzszerészek és az FBI ügynökei is részt vettek. Egy fehér Chevrolet minibuszt is átvizsgáltak. Az épület lakóit rendőrkommandósok kiterelték az épületből.

Simpsont 2006 óta megfigyelés alatt tartották, mert kapcsolatban állt egy személlyel, aki megkísérelt terrorista sejtet létrehozni Arizonában. 2010 februárjában háromévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert szövetségi nyomozóknak hazudott arról, hogy Szomáliába akart utazni. Ott feltehetően, de nem bizonyítottan egy terrorszervezethez szándékozott csatlakozni. Simpson volt ügyvédje, Kristina Sitton hithű muszlimként és törvénytisztelő emberként írta le egykori ügyfelét, akit szerinte hamis vádak alapján próbáltak meg felelősségre vonni, hogy igazolják az ellene indított nyomozás költségeit.

"Allah fogadjon el bennünket mudzsákedként (a szent háború harcosaként)" - írta a CNN szerint a garlandi támadást megelőzően Simpson a Twitteren.

Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője beszédet tart a Curtis Culwell Központban a texas állambeli Garlandban 2015. május 3-án. Később lövöldözés volt a rendezvényközpont Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításán, a támadásban két ember életét vesztette. (MTI/AP/The Dallas Morning News/Gregory Castillo)


Az Egyesült Államok legnagyobb muszlim érdekvédelmi szervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa közleményben ítélte el a támadást, az hangoztatva, hogy az erőszak nagyobb sértés az iszlám hittel szemben, mint bármilyen karikatúra. A szervezet támogatásáról biztosította a szólás szabadságát és elítélte a terrorizmust.

"Nincsen olyan önkifejezési mód, amely - még ha sértő is - igazolhatna egy erőszakcselekményt" - jelentette ki Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

A garlandi rendezvényközpontot több hónapig tartó biztonsági előkészületek után számos rendőr védte a vasárnapi, vitatott karikatúrakiállítás és -verseny miatt, amelyet a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative szervezett. A New York-i csoport tízezer dolláros jutalmat ajánlott a provokatívnak tartott tárlaton szereplő legjobb karikatúra készítőjének.

A pályázatra több mint 350 rajz érkezett be. Az esemény biztosításának támogatására a rendőrség a szervezőktől 10 ezer dollárt kapott. A CNN szerint a biztonságra összesen 30 ezer dollárt költöttek.

A Korán szigorú értelmezése szerint tilos Mohamed ábrázolása. Iszlamista szélsőségesek idén Franciaországban és Dániában is támadást hajtottak végre a próféta rajzokon való szerepeltetése miatt.

A vasárnapi rendezvényen jelen volt és beszédet mondott Geert Wilders holland szélsőjobboldali törvényhozó, aki az iszlámmal szembeni nyílt bírálatairól ismert. A résztvevők többször is felállva tapsolták meg, amikor Ronald Reagan volt amerikai elnököt és a Texas államot alapító Sam Houstont idézte.

"Mint Ronald Reagan, az önök legnagyobb elnöke mondta, a szabadságot (...) +nem a vérünkkel adtuk át gyermekeinknek. Küzdeni kell érte, megvédeni és átadni nekik, hogy ugyanezt tegyék+" - mondta beszédében Wilders. Houstontól azt idézte, hogy "Texas még nem tanulta meg alávetni magát bármiféle elnyomásnak, bárhonnan jöjjön is az".

"Mohamed karddal terrorizálta a népet" - hangoztatta Wilders. "Mi, ma itt Garlandben tollal harcolunk Mohamed és követői ellen. És a toll, a rajz erősebbnek fog bizonyulni a kardnál" - vélekedett.

Wilders 2008-as filmje, a Fitna miatt az al-Kaida halállistáján szerepel. Molly Norris amerikai karikaturista négy éve bujkál, mert halálos fenyegetéseket kapott Mohamedet is megjelenítő rajzai miatt.