Lebuktattak egy csaló munkaerő-kölcsönző cégláncolatot

A gyanú szerint félmilliárd forinttal károsították meg a költségvetést annak a vagyonőri és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégláncolatnak az irányítói, segítői, akikre a napokban csaptak le a pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök, valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársai - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

Kuperczkó Adrienn közleményében azt írta: a tizenkét baranyai társaságból álló láncolat elején három őrző-védő cég szabályos szerződések alapján vállalta el a munkákat, amelyeket azonban nem saját alkalmazottakkal, hanem erre a célra alapított őrző-védő és munkaerő-kölcsönző cégek közreműködésével végeztetett el. Az alvállalkozó cégeket és a bankszámláikat félévente lecserélték.

A gazdasági társaságok a bevételeiket bevallották ugyan, de adózni nem akartak. Az adó mértékét munkaerő-közvetítésről szóló fiktív szerződésekkel csökkentették, járulékot nem fizettek. Az így szerzett haszon egy részét nettó munkabérként az alkalmazottak kapták, a másik részét készpénzben felvették, és a bűnszervezet tagjai, illetve az alvállalkozó cégek vezetői között szétosztották.

A sajtóreferens közölte, hogy az "adóminimalizáló szervezet" tagjaira több hónapos előkészítő munka eredményeként 4 megyében, 40 helyszínen csaptak le pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök, adórevizorok, informatikus szakemberek és a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Az akcióban mintegy 300 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, vagyontárgyakat, üzletrészeket, s "befagyasztottak" huszonegy bankszámlát.

Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult eljárás, amelynek során tizennégy embert hallgattak ki gyanúsítottként, nyolcukat őrizetbe vették, később öten előzetes letartóztatásba kerültek. Ha a gyanúsítottak bűnössége bebizonyosodik, akkor a büntetésük - tekintettel a bűnszervezeti elkövetésre - akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói egy éven belül a második munkaerő-kölcsönző cégláncolatot számolták fel - jegyezte meg közleményében Kuperczkó Adrienn.