Kivégzi a Microsoft a Windows Media Centert

R.I.P. Media Center. Kevés megmaradt rajongóját fájdalmasan érintette a hír, hogy a Windows 10 megjelenésével együtt eltűnik a Media Center is szeretett operációs rendszerükből.

Rögtönzött, messze nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk válaszadói hirtelenjében azt sem tudták, mi az a Windows Media Center. Valami izé, ott van a Windows 8-ban is, nem tudom, mit csinál – ez volt a jellemző válasz a kérdésre. És persze rögtön hiányozni kezdett, mikor kiderült, hogy többé nem lesz.

Még a boldog, streamingvideó-mentes békeidőkben, 2001-ben debütált a Media Center a Windows XP-vel, az első emberszabású Microsoft oprendszerrel. A Media Center támogatta a PC-alapú TV tuner használatát, megtekinthetőek és rögzíthetőek lettek Windowsba „építve” a tévéadások, s ugyanezen felületen tudtunk zenét hallgatni, képeket vetíteni, videót nézni. Videót, hangot elég sok fájlformátumban lehetett meghallgatni, de nem elegen: az idő és a konkurencia erősen amortizálta a médiaközpontot, ami a legbüszkébb arra volt, hogy az otthonunkban, azonos rendszert futtató számítógépeken megoszthattuk a szórakoztató tartalmakat.

Ma már csak a Windows 7 Home Premium, Professional, Ultimate és Enterprise kiadásokban található meg, a Windows 8 és 8.1 rendszerekre külön kellett installálni a programcsaládot, melyet különben a szoftveróriás 2009 óta egyáltalán nem fejlesztett tovább.

Windows Media Center

Mint ismeretes, a nyáron megjelenő Windows 10-re ingyen lehet majd frissíteni a meglévő 7-es, 8-as és 8.1-es operációs rendszereket. A Microsoft a minap a ZDNet-nek adott nyilatkozatában azonban megerősítette, hogy a Windows 10-ben már nem lesz Windows Media Center.

Hűséges rajongóinak kicsi, de elszánt csapata fórumokon gyászolja a kivégzett programot. Számukra csak néhány lehetőség maradt. Vagy nem frissítik az operációs rendszerüket 10-esre, vagy kivárnak, amíg nem hivatalos fejlesztők elkészítik a nem hivatalos változatot az új Windowsra, netán Media Portalra vagy más alternatív megoldásra fanyalodnak.