Így hívják Katalin és Vilmos újszülött kislányát

Miután Vilmos herceg II. Erzsébettel tudatta kislányuk nevét - immár hivatalosan is bejelentették.

Bár protokolláris kötelezettség nem terhelte a hercegi párt, hogy másodszülött gyermekük nevét először II.Erzsébettel osszák meg - Katalin és Vilmos mégis így döntött. Ezután hozták nyilvánosságra, miszerint újszülött kislányuk a Charlotte Elizabeth Diana nevet kapta.

EPA/HANNAH MCKAY

(Fotó: EPA/HANNAH MCKAY)



A Kensington-palota - a hercegi házaspár londoni rezidenciája - hétfő délután bejelentette, hogy a gyermek hivatalos megszólítása Ő Királyi Fensége, Charlotte, Cambridge hercegnője.

Vilmos és Katalin is a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet viseli négy évvel ezelőtt kötött házasságuk óta.

A gyermek elnevezése majdnem mindenben igazolta a várakozásokat.  A londoni fogadóirodák már a hercegnő születése előtt szinte biztosra vették - ezért meglehetősen csekély nyereményeséllyel kínálták fogadásra -, hogy az újszülött nevei közül az egyik a Diana lesz. Ugyancsak nagy valószínűséggel - tehát szintén kis pénznyeremény-ígérettel - szerepelt a fogadási lehetőségek között az Elizabeth - Erzsébet - név is, tekintettel a királyi dédnagymamára, a 89 esztendős II. Erzsébet királynőre.

Charlotte Vilmos herceg édesapja, Károly trónörökös angol nevének - Charles - női változata, de ennek a névnek hosszú története van a brit királyi családban. Így hívták például III. György hitvesét is, aki 1761-ben esküdött örök hűséget az egy évvel korábban megkoronázott királynak.

III. György vásárolta esküvői ajándék gyanánt feleségének az akkor Buckingham House nevet viselő londoni kastélyt, amely azóta Buckingham-palota néven a brit királyi család első számú londoni rezidenciájává vált.

Charlotte a második keresztneve Katalin hercegnő húgának, Pippa Middletonnak.
Az alattvalók legtitkosabb reménye ugyanakkor az volt, hogy a szülők Vilmos herceg 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana emléke előtt is tisztelegni fognak a gyermek elnevezésével.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov már Vilmos és Katalin kislányának világra jötte előtt megkérdezte a briteket arról, hogy ha hercegnőjük születik, milyen nevet adnának neki, és a legtöbben, 12 százaléknyian a néhai Diana hercegnő nevét választották.

A vizsgálatba bevont 2200 fős mintán belül a második legnépszerűbb leánynév a Charlotte és az Alice volt, egyaránt 9-9 százalékos szavazataránnyal.

Alice a dédnagypapa, II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg édesanyjának neve volt, ám végül Vilmos és Katalin ezt a nevet nem választotta.

A házaspár a brit monarchia hagyományaihoz képest mind 21 hónapos elsőszülöttje, György herceg, mind György szombaton világra jött húga esetében rekordidő alatt bejelentette a gyermekek nevét. Károly trónörökösről, a nagypapáról - teljes nevén Károly Fülöp Artúr Györgyről - például csak születése után egy hónappal, 1948 decemberében, a keresztelő ceremónián derült ki, hogy szülei, vagyis II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg milyen neveket választottak neki.

Charlotte hercegnő bátyja, aki 2013. július 22-én született, a György Sándor Lajos - George Alexander Louis - neveket kapta, és világra jötte után szintén már két nappal közzétették elnevezését.

Vilmos és Katalin fiának hivatalos neve Ő Királyi Fensége, György, Cambridge hercege. Húga, vagyis Charlotte hercegnő - nagyapja, Károly trónörökös, édesapja, Vilmos herceg, és bátyja, György után - a negyedik a brit trónutódlási sorban, így nem valószínű, hogy az Egyesült Királyság uralkodója lesz Charlotte királynőként.