Éjszakai Farkasok útja - ezt mondja a nemzetközi jog

Az Éjszakai Farkasok nevű motoros klub tagjai a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából úgynevezett győzelmi útra indultak Moszkvából Berlinbe. A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló szervezetként számon tartott klub motorosai a győzelem napján, május 9-én akarnak felvonulni, útjuk azonban számos országban bírálatot váltott ki. A német kormány vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba arra az esetre, ha a klub motorosai megpróbálnák megzavarni a világháborús megemlékezéseket.

Az Éjszakai Farkasok nevű orosz motoros klub tagjai április 25-én indultak Moszkvából Berlin felé. Lengyel, szlovák és cseh városokon vonultak keresztül, hogy koszorút helyezzenek el szovjet háborús emlékműveken. Túrájukat maguk a Győzelmi útnak nevezték. A szélsőségesen nacionalistának tartott orosz motorosok útja több érintett országban váltott ki vitát. Lengyelország és Csehország miniszterelnöke egyenesen provokációnak minősítette. A lengyel és a litván hatóságok megtagadták a belépést a csapattól, a német kormány pedig rendőri intézkedéssel fenyegette őket. Pozsonyba az Éjszakai Farkasok szombat délután érkeztek, és több százan fogadták őket szlovák és orosz zászlókat lengetve.

Valki László nemzetközi jogász az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében minden állam megtagadhatja a belépést egy másik ország polgárártól. Sőt még a schengeni rendszeren belül is van egy ilyen lehetőség: az egészségügyet és a nemzetközi kapcsolatok minőségének megőrzését emlegetik a nemzetközi jogi dokumentumok.

„Általában a szuverén államnak joga van arra, hogy a közrendjének fenntartása és biztosítása érdekében valakiktől megtagadja a belépést, akik feltehetően több problémát okoznak a belépésükkel, mint ellenkező esetben” – mondta a nemzetközi jogász az M1-en.