Brazília és Mexikó nyitott az innovatív magyar technológiák iránt

A latin-amerikai térségben Mexikóval vannak Magyarországnak a legintenzívebb gazdasági kapcsolatai.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint rengeteg know-how, innovatív technológia és néhány olyan termék is van, amelyeket Magyarország világszínvonalon tud kínálni, és amelyek iránt Brazília és Mexikó nyitott. Magyar Levente erről az M1 aktuális csatornán beszélt hétfőn este.

Az államtitkár, aki a közelmúltban mindkét országban látogatást tett, elmondta: a latin-amerikai térségben Mexikóval vannak Magyarországnak a legintenzívebb gazdasági kapcsolatai. A mexikói GDP folyamatosan növekszik. Annak ellenére, hogy Mexikó lakossága mintegy 120 millió, Brazíliáé pedig mintegy 200 millió, az előbbivel mintegy kétszer akkora a magyar kereskedelmi forgalom. Ez egy történelmi örökség, amelyet szeretnének kihasználni - tette hozzá.

Magyar Levente elmondta: rengeteg olyan know-how, innovatív technológia van Magyarországon, és néhány olyan termék, amelyet Magyarország világszinten tud kínálni, a mexikói, valamint a brazil piac pedig kifejezetten nyitott ezekre a termékekre.

Jelenleg Brazíliának és Mexikónak is óriási kihívást jelent a szennyvíz-kezelés. Azok a magyar technológiák, amelyek ezt a problémát költséghatékony módon tudják kezelni, kifejezetten érdeklik a kinti partnereket, ahogyan a városfejlesztési, -üzemeltetési technológiák is - ismertette az államtitkár.

Például a 22 milliós lakosú Sao Paolo világításrendszerét hamarosan ledes technológiára cserélik. Van néhány magyar vállalat, amelyek ebben a szegmensben érdekeltek, őket arra szeretné kapacitálni a szaktárca, hogy induljanak el a tenderen - fűzte hozzá.

A csatorna kérdésére elmondta: a latin-amerikai térségben egymás után alakulnak azok a gazdasági-politikai szövetségek, amelyek kihagyják az Egyesült Államokat, nyilvánvalóan részben azzal a céllal, hogy konkurenciát támasszanak neki például az ipari termelés területén.

Mexikó és Brazília rendkívül figyelemre méltó, sikeres pályát mutatott fel az elmúlt években. Ez a két ország olyan szerves gazdaságfejlődésen ment keresztül, ami példaértékű, mert nem olajból, nem nyersanyagból gazdagodtak meg, hanem a tudásukból, az odatelepített iparból. Magyarországnak is versenytársai például az autóiparban - fejtette ki az államtitkár.