Bejutott az ellenzék a parlamentbe a vitatott hovatartozású Hegyi Karabahban

Első ízben jutott be az ellenzék a parlamentbe a vitatott hovatartozású Hegyi Karabahban tartott előző napi törvényhozási választáson, amelyet az azeri kormány és a nyugati hatalmak is törvénytelennek tartanak.

A szavazatok többségét a szeparatista régió kormányát támogató három párt kapta, meglepetésre azonban két ellenzéki párt is átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt. A Mozgalom-88 szervezet 6,93 százalékot, a Nemzeti Megújulás pedig 5,38 százalékot kapott, a két párt ezzel összesen harminchárom képviselői helyet szerzett - közölte a választási bizottság.

A Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi Karabah vezetése és a területet támogató Örményország is szabad és demokratikus választást ígért. Az azeri kormány, amely a régió erőszakos visszafoglalásával fenyegetett, viszont provokációt emlegetett, és törvénytelennek nevezte a voksolást. A választást az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte.

Karabah lakossága többségében örmény, a terület azonban a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. A két volt tagköztársaság között közvetlenül a Szovjetunió felbomlása előtt, 1988-ban háború tört ki a területért, és ez 1994-ben tűzszünettel ért véget. A harcokban mintegy 30 ezer ember halt meg, és több százezernek el kellett menekülnie otthonából. A két ország azonban azóta sem tudott megállapodni Karabah státusáról, így az állandó feszültségforrás a Kaukázus déli részén, amely stratégiai jelentőségű terület Irán, Oroszország és Törökország között.

A saját magát önállónak minősítő Karabahot Örményország 1994 óta jelentősen támogatja mind katonailag, mind pénzügyileg, és hét további azerbajdzsáni közigazgatási egységet is ellenőrzése alatt tart, hogy biztosítsák Karabah védelmét, valamint az anyaország és a karabahi enklávé összeköttetését.