A német hírszerzés továbbra is együttműködik az NSA-vel

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) Németország lakosságának biztonsága érdekében továbbra is együttműködik az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) - jelentette ki a német kancellár.

Angela Merkel a BND és az informatikai hírszerzésre szakosodott NSA uniós célpontokat is érintő együttműködése körül április végén kirobbant üggyel kapcsolatban tett első nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy kormánya készen áll válaszolni a nemzetbiztonsági szolgálatok működését a törvényhozás részéről felügyelő testület - az úgynevezett parlamenti ellenőrző testületet (PKG) - valamennyi kérdésre, és továbbra is az a véleménye, hogy barátoknak nem szabad kémkedniük egymás ellen.

Ugyanakkor a hírszerző szolgálatok a nemzetközi terrorizmus által meghatározott környezetben csak nemzetközi együttműködéssel tudják ellátni feladatukat, ez a közös munka pedig a BND esetében mindenekelőtt az NSA-vel folytatott kooperációt jelenti - szögezte le Merkel. Hozzátette, a német kormány mindent megtesz azért, hogy megőrizze a nemzetbiztonsági szolgálatok működőképességét.

A titkosszolgálatok tevékenységével kapcsolatban mindig meg kell találni az egyensúlyt két követelmény, a magánszféra védelme és az állampolgárok biztonságának megóvása között, és "ami javításra szorul, azt meg is kell javítani" - fejtette ki a kancellár.

Német lapértesülések szerint a BND az NSA-vel folytatott terrorellenes együttműködés keretében tízezres nagyságrendben keresett rá az amerikai partnerszervezettől kapott kifejezésekre - például számítógépek azonosítására szolgáló IP-címekre és telefonszámokra - a rendszereiben, adatbázisaiban a bajorországi Bad Aiblingban működő lehallgató- és adatgyűjtő állomáson. Az NSA ezt a lehetőséget arra használta fel, hogy kémkedjen többek között a francia külügyminisztérium és az államfői hivatal, valamint az Európai Bizottság magas beosztású munkatársai ellen.

A beszámolók szerint a BND-nél 2005-ben tűnt fel a rendellenesség, de csak azután folytattak átfogó vizsgálatot az ügyben, hogy 2013-ban kirobbant az NSA Edward Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtő programjai körüli botrány. Az egyelőre nem világos, hogy a BND-t felügyelő kancellári hivatal mikor értesült az ügyről.

Az ellenzéki pártok személyesen Angela Merkel és Thomas de Maiziere jelenlegi belügyminiszter, korábbi kancelláriaminiszter felelősségét firtatják. Steffen Seibert kormányszóvivő azt mondta, hogy a kancellár áll a PKG rendelkezésére. Thomas de Maiziere-t a testület későbbi ülésén hallgatják meg.