5800 menekültet mentettek meg a hétvégén a Földközi-tengeren

Összesen mintegy 5800 bajba jutott menekültet mentettek meg a hétvégén a Földközi-tengeren - jelentette hétfőn az uniós ügyekkel foglalkozó EUObserver hírportál, az olasz hatóságok tájékoztatása alapján.

A túlzsúfolt lélekvesztőkön, egyes esetekben felfújható vízi járműveken embercsempészek szervezésében Líbiából Európa felé tartó illegális migránsok zömét az olasz parti őrség mentette ki. A kutató-mentő műveletekben a Triton nevű uniós misszió összesen 13 hajója vett részt, köztük a Commandant Birot nevű francia fregatt, amelynek személyzete 217 személyt mentett ki, valamint őrizetbe vett két feltételezett embercsempészt.

Emellett egy migránsokat segítő máltai nem kormányzati szervezet, valamint az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet által közösen üzemeltetett fregatt, az MV Phoenix is bekapcsolódott a segítségnyújtásba: ez utóbbi hajó 369 főt mentett ki vasárnap a tengerből.

EPA/MARINA MILITARE



A két nap leforgása alatt kimentett menekültek számát illetően ez a hétvége volt eddig a második legnehezebb időszak ebben az esztendőben. Az eddigi csúcsot április 12-13-a jelentette, 6500 kimentett emberrel.

Az EUObserver által idézett hatósági becslések szerit az elkövetkező napokban a helyzet várhatón tovább súlyosbodik, mert a kedvezőnek ígérkező időjárásban, a viszonylag nyugodt tengeren az embercsempészek az eddiginél több hajót fognak útnak indítani - összesen akár több tízezer emberrel a fedélzetükön. Az olasz illetékesek úgy vélik, idén mintegy 200 ezer migráns is útra kelhet az itáliai partok felé.