Nepál repülőtere nem fogadja a nagyobb gépeket

Lezárták vasárnap a földrengés sújtotta Nepál egyetlen nemzetközi repülőterét a humanitárius munkásokat és segélycsomagokat szállító nagyobb repülőgépek előtt, mivel a rendkívül túlterhelt leszállópálya nem alkalmas tömeges fogadásukra.

A helyi hatóságok szerint a kis- és közepes gépek továbbra is leszállhatnak a főváros, Katmandu peremén lévő Tribhuvan repülőtéren. A légikikötő forgalmának korlátozása rendkívül megnehezíti a segélyszállítmányok célba juttatását, ami eddig is meglehetősen nehézkes volt.

Birendra Shrestha, a repülőtér igazgatója elmondta, hogy a leszállópályát a közepes méretű, nem pedig a hatalmas katonai és teherszállító repülőgépek fogadására tervezték.

Az előző szombati 7,9-es erősségű földrengést követően számos óriásgép érkezett a dél-ázsiai országba, a fedélzetükön egyebek mellett gyógyszert és élelmiszert tartalmazó segélyszállítmányokkal, katasztrófavédelmi szakértőkkel és újságírókkal. A mindössze kilenc gép egyidejű tartózkodására alkalmas, apró légikikötőnek azonban csak egyetlen leszállópályája van, és azon is számos repedés keletkezett az utóbbi napokban.

A legfrissebb adatok szerint a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma elérte a 7040-et, a sérülteké pedig a 14 123-at. Az ENSZ azt közölte, hogy a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtott a földrengés, közülük 1,7 millió gyereket.