Nem lesz iráni atomfegyver, az amerikai külügyminiszter garantálná

Az amerikai külügyminiszter egy vasárnapi interjújában ismét igyekezett megnyugtatni Izrael, hogy nem engedik Iránnak az atomfegyver kifejlesztését.

Az izraeli televízió 10-es csatornájának műsorában beszélve John Kerry leszögezte: az Iránnal kötendő megállapodás nem fogja csorbítani az Egyesült Államok képességét arra, hogy megakadályozzon minden iráni kísérletet az atomfegyver megszerzésére.

"Minden izraelinek mondom, hogy képesek vagyunk megállítani őket, ha úgy döntenek, hogy gyors lépéseket tesznek a bombáért. És abszolút garantálom, hogy a jövőben is meglesz a lehetőségünk megtudni mindent, amit csinálnak, és így meg tudjuk állítani őket, ha elmozdulnak az atomfegyver felé" - jelentette ki.

"Minden egyes napon lesznek ellenőreink náluk, és ez nem egy tízéves megállapodás, hanem örökre szól" - tette hozzá, és megjegyezte, hogy "túl sok a hisztéria" az ügy körül.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint hazáját a létében fenyegetik az iráni nukleáris fejlesztések, és rossznak tartja a Teheránnal készülő egyezséget. "Úgy véljük, hogy egy másfajta megállapodás kell, egy jobb megállapodás" - mondta vasárnap is egy Izraelbe látogató amerikai szenátornak.