Negyven év után bíróság elé kell állnia a Led Zeppelin még élő három tagjának

Negyven év után bíróság elé kell állnia a Led Zeppelin még élő három tagjának egy 1971-es felvételük miatt.

Újabb szakaszába lépett a vita a Stairway to Heaven (Lépcső a mennybe) című Led Zeppelin dal miatt.

A rockzene történetének egyik legszebb lírai balladája a Led Zeppelin Stairway to Heaven (Lépcső a mennybe) című felvétele. A dal népszerűsége ma is töretlen – annak ellenére, hogy a Led Zeppelint évtizedek óta azzal vádolják, hogy a Spirit nevű zenekar 1969-es Taurus című felvételéről lopták el a gitártémát, és használták fel a Stairway to Heaven bevezető futamaként, a két dal ugyanis túlságosan is egybecseng.
Kossuth Rádió, Szombat reggel

A Spirit vezetője, Randy California szerint a dal lopás volt a Led Zeppelin részéről, amellyel dollármilliókat kerestek, soha nem köszönték meg, és fizetni sem akartak. Élete fájdalmas pontjának nevezte ezt az ügyet, és azt remélte, egyszer felébred a Led Zeppelin tagokban a lelkiismeret, de Randy California ezt már nem érhette meg. 1997-ben a tengerbe fulladt, miközben 12 éves fiát próbálta menteni.

A Led Zeppelin képtelenségnek nevezte, és visszautasította a vádakat. Eddig több sikertelen perrel próbálkoztak ellenük, az örökösök azonban most újabb támadást indítottak. Az Amerikai Egyesült Államokban nyújtottak be keresetet, hogy a dal szerzőjeként ismerjék el Randy Californiát, a Spirit alapítóját.

A Led Zeppelin ügyvédei az eljárás elutasítását kérték a bírótól – arra hivatkozva, hogy a még életben lévő három Zeppelin-tag brit állampolgár, nincs tulajdonuk a kereset benyújtásának helyszínén, Pennsylvania államban. A bíró azonban tárgyalást fog tartani.

A Led Zeppelinnek egyébként korábban már kellett fizetnie hasonló okokból a Whole Lotta Love miatt, amit az ítélet szerint koppintottak.