Keddtől beköszönt a nyár: 30 fokos melegre készülhetünk

A következő napokban melegszik a levegő, kedden néhol akár 30 Celsius-fok is lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel. Az országos, középtávú előrejelzés szerint a jövő héten is változékony lesz az időjárás, záporokra, zivatarokra is készülni kell.

Hétfőn napközben hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, északkeleten elszórtan várható kisebb eső. Délutántól helyenként másutt is kialakulhatnak záporok. A leghidegebb órákban 9-15 fok lehet. A nappali hőmérséklet általában 19-26 fok között valószínű, de északkeleten 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, másutt délelőtt erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől lassan csökken a felhőzet. Eleinte a Dunától keletre elszórtan, délután már csak északkeleten és csupán helyenként valószínű kisebb eső, zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-16, a legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 25-30, északkeleten 20-24 fok között alakul.

Szerdán északkeleten és északnyugaton délután elszórtan zápor, zivatar is valószínű, másutt többnyire napos, száraz idő ígérkezik. A szél többfelé megerősödik, zivatar idején viharossá is fokozódhat. A minimumhőmérséklet 12-18 fok között, a maximumhőmérséklet északnyugaton 23, délkeleten 28 fok körül alakul.

Csütörtökön sok napsütésre lehet számítani, néhol fordulhat elő záporeső. A leghidegebb órákban 10-16 fok lehet. Nappal 21-24 fokig melegszik a levegő.

Pénteken napos idő várható, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet 6-11 fok között valószínű. A nappali maximumok 22-25 fok között alakulnak.

Szombaton is sok lesz a napsütés, helyenként lehet zápor, akár zivatar is. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-13, a legmagasabb 23-26 fok között alakul.

Vasárnap megnövekszik a felhőzet és több helyen várható zápor, zivatar. Emellett a szél is megerősödik, zivatar idején viharossá fokozódhat. A minimumhőmérséklet 9-14, a maximumhőmérséklet 17-23 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.