Ismét elszabadultak az indulatok az etióp zsidók tel-avivi tüntetésén

Könnygázt és hanggránátokat vetett be az izraeli rendőrség a rendőri rasszizmus és erőszak ellen Tel-Aviv belvárosában tüntető etióp zsidókkal szemben, miután ismét erőszakossá vált egy tiltakozó megmozdulás.

Akárcsak csütörtökön Jeruzsálemben, vasárnap este Tel-Avivban is elfajult az etióp származású zsidók tüntetése, akik egy hét alatt már másodszor vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a velük szemben gyakorolt megkülönböztetés ellen.

Az etiópok előbb délután békés felvonulással lezárták az Ajalon autópályát, a város legfontosabb főútját, majd a városháza előtti térre vonultak. Ott a tüntetés ötödik órájában többen közülük megpróbáltak behatolni a városházára, amit a felsorakozott rohamrendőrök megakadályoztak.

Az egyre erőszakosabbá vált tömegből üvegekkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal és hanggránátokkal oszlatták a demonstrálókat. Tíznél is több rendőr megsebesült, sok tüntetőt letartóztattak.
Johanán Daninó, az izraeli rendőrség főkapitánya az izraeli tízes tévécsatorna esti híradójának úgy nyilatkozott, már többször tárgyalt az etióp közösség vezetőivel, s megígérte nekik, hogy a jövőben mindent elkövet, hogy a rendőrség ne alkalmazzon hátrányos megkülönböztetést velük szemben.

EPA/Daniel Bar On



Daninó azt is kifejtette, hogy a baj valójában sokkal mélyebb, és nem csak a rendőrség munkáján kell változtatni, hanem az etióp zsidók izraeli befogadását, beilleszkedését kell megreformálni.

A tervek szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn személyesen találkozik az etióp zsidók képviselőivel, hogy meghallgassa panaszaikat.

A tüntetéshullámot etióp származásúak elleni, indokolatlanul erőszakos rendőri akciók váltották ki. Az egyik eset során a rendőrök megvertek egy etióp származású katonát, amit egy biztonsági kamera rögzített, és a felvétel az utóbbi napokban bejárta az izraeli közösségi médiát.

Izraelbe az állam 1948-as megalapítása óta 120 ezer etiópiai zsidó vándorolt be. Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől, és izraeli vallási elöljárók csak az 1970-es évek közepén ismerték el őket zsidóként. 1975 óta az izraeli állam segítette és támogatta betelepülésüket.