Idén is szavaznak a magyar diákok az Európai Filmakadémia díjáról

Idén is csatlakoztak a magyar diákok ahhoz a nemzetközi szavazáshoz, amelyen Európa fiataljai döntenek a Fiatal Közönség Díjáról (Young Audience Award). A Tabán moziban vasárnap rendezett vetítésen a fiatalok három európai film közül választják ki a legjobbat.

A programmal a Magyar Nemzeti Filmalap célja, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a mozizást mint közösségi élményt, valamint segítse őket abban, hogy tudatos filmfogyasztóvá váljanak. Ennek érdekében a vetítések között filmes szakemberekkel beszélgethetnek a gyerekek a látottakról - fejtette ki Jung Zsuzsanna, a filmalap vezérigazgató-helyettese az MTI-nek vasárnap a helyszínen.

Az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére negyedik alkalommal meghirdetett közös mozizáshoz idén 25 ország fiataljai csatlakoztak, Magyarországról második alkalommal mintegy 40 budapesti felső tagozatos általános iskolás.
A fiatalok a dán Sovány nővérem című filmről, A láthatatlan fiú című olasz és a Te sem vagy szép című ír munkáról nyilváníthatnak véleményt. Az elnök elmondta, hogy ezeket a filmeket szakmai zsűri választotta ki azon európai egész estés filmprodukciók közül, amelyek célközönsége a 12-14 éves korosztály.

"Ezek az ifjúsági filmek mind ennek a korosztálynak készültek, róluk, az ő problémáikról, életükről, nehézségeikről, boldogságukról szólnak" - fejtette ki Jung Zsuzsanna.

Hozzátette: ahogy tavaly, idén is nagyon tetszik a gyerekeknek a program, nagyon sok gondolatuk van, jól értik a konfliktusokat, "de fontos az is, hogy mi felnőttek, szakemberek, akik a film nyelvéhez is értünk, segítsünk nekik értelmezni azokat a feldolgozási módokat, ahogy a filmben egy-egy karaktert, problémát megjelenítenek".

A beszélgetések közben a szakemberek kérdéseket tesznek fel a gyerekeknek arról, hogy hol vannak a fordulópontok egy-egy karakter fejlődésében vagy hol van a film csúcspontja.

"Itt minden esetben elsősorban a gyerekek véleményére vagyunk kíváncsiak, de ugyanakkor egy magyarázó beszélgetés is zajlik, ahol a szakemberek a film nyelvezetét mutatják be vagy elmondják, hol csúcsosodik ki a történet, hol és hogyan változnak a karakterek. Van tehát a beszélgetésnek egy filmes szakismereti, és egy általánosabb filmismereti része is" - tette hozzá Jung Zsuzsanna.

Az esemény szorosan kapcsolódik a Budapest Film Zrt. Suli-Mozi elnevezésű programjához, amelynek szintén az a célja, hogy a fiatalok értő, tudatos és nyitott filmbefogadókká váljanak.