Felszentelték az új szerb ortodox kápolnát Pécsett

A Zrínyi Miklós utcában található kápolna és a hozzá tartozó harangtorony az egyházak helyi értékeinek bemutatását segítő Értékes Pécs program keretében, 90 millió forintból épült fel.

A Zrínyi Miklós utcában található kápolna és a hozzá tartozó harangtorony az egyházak helyi értékeinek bemutatását segítő Értékes Pécs program keretében, 90 millió forintból épült fel. A beruházás amellett, hogy jobb feltételeket teremt a vallásgyakorláshoz, az udvarán álló régi imaházban kiállított regionális egyházmegyei gyűjtemény megnyitásával növeli a város turisztikai vonzerejét.

Az állandó kamara-kiállítás negyven, baranyai templomokból származó, főként a 18-19. századi ikonosztázt, azaz az ortodox liturgiában használt képfalat, és néhány kegytárgyat vonultat fel.

Az eseményen Irinej pátriárka azt hangsúlyozta, hogy az egyház jelenléte nem luxus, hanem az egyik legfontosabb dolog a világban, azért van szükség rá, mert az örökkévalóság rendjét teremti meg. Úgy vélte: miközben az ember büszkévé vált tudományos és kulturális eredményeire, erkölcsileg egyre mélyebbre süllyedt az idők folyamán. "A rengeteg igazságtalanság, a harcok, háborúk azért történnek, mert nincs megfelelő hitünk az emberi méltóságban" - mondta. Hozzátette, az egyház azon fáradozik, hogy pótolja azt, ami hiányzik: az emberi méltóság, a személyiség tiszteletét.

A pátriárka arra kérte a keresztényeket, szeressék egymást és felebarátaikat nemzetiségre, kultúrára, bőrszínre tekintet nélkül, hiszen "mindannyian isten képmását hordozzuk magunkban".

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára történelmi eseménynek nevezte az új szerb ortodox kápolna felszentelését, szavai szerint ehhez hasonló esemény nagyon régóta nem történt Magyarországon. Ez a hely nemcsak a hívek otthona, az imádság háza, hanem kulturális centrum is, hiszen a kápolna melletti épületben láthatják az érdeklődők a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Baranya megyében összegyűjtött és mostanáig Szentendrén őrzött ikonosztázait, amelyek révén Pécs új látnivalóval gazdagodik - mondta a politikus.

Hoppál Péter megjegyezte: a kápolna építése és a gyűjtemény bemutatása iránymutatásul szolgál azoknak, akik ma a világ egyes részein templomokat rombolnak, keresztényeket gyilkolnak. "Mi a kápolnát itt, Európa közepén a türelem, a békesség és a népek békés egymás mellett élése jelképének szánjuk" - hangoztatta.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere örömének adott hangot, hogy a soknemzetiségű baranyai megyeszékhely a szerb ortodox kápolna felszentelésével záruló Értékes Pécs programja keretében lehetővé tette vallási értékek felújítását, bemutatását, s a kultúra városaként hozzájárult a vallási kultúra erősödéséhez.

A mintegy 452 millió forintos, döntő részben európai uniós támogatásból finanszírozott Értékes Pécs projektnek köszönhetően készült el az elmúlt időszakban a kertvárosi református templom mennyezetének díszítése, orgonája és újult meg a zsinagóga.

E keretből új technikai eszközöket vásároltak az ókeresztény emlékhelyek átfogó bemutatását biztosító Cella Septichora Látogató Központba, modernizálták az ókeresztény mauzóleum világítását, támogatták a középkori egyetem tárlatának létrehozását, és egy, a magyarországi reformáció történetét bemutató állandó kiállítást is.