Válaszolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) költségvetése törvényben rögzített, a Magyar Közlönyben mindenki számára hozzáférhető - reagált a KKM Hajdu Nóra, az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnökségi tagjának szombati kijelentéseire.

A KKM közleményében hangsúlyozta, hogy a nagykövetek kinevezése hivatali rend szerint zajlik, az életrajzokat a külügyi bizottság tagjai megismerhetik. Az afrikai és a latin-amerikai gazdasági folyamatok pedig nem titkosak - folytatták -, és a kormány ezek alapján döntött a déli nyitás mellett.

Hajdu Nóra szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártjuk bírósághoz és az adatvédelmi hivatalhoz fordul annak érdekében, hogy a minisztérium nyilvánosságra hozzon több, a működéséhez kapcsolódó közérdekű adatot.

A KKM reagált Szél Bernadettnek, az LMP társelnökének szombati közleményére is, amelyben azt írta, hogy bírósághoz fordulnak, mert a tárca indoklás nélkül megtagadta "a moszkvai vízumkiadási botrány" ügyében született belső vizsgálati eredmények kiadását.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium mindig az előírásokat betartva jár el, a bírósági döntéseket pedig mindig tiszteletben tartja - írták.