Új világrekord született Rubik-kocka-kirakásban

Új világcsúcs született Rubik-kocka kirakásában az Egyesült Államokban, a tizenéves Collin Burns röpke 5,25 másodperc alatt végzett a feladattal. A teljesítményt az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában Bernát Balázs Rubik-kocka-versenyző értékelte.

Bernát Balázs elmondta, hogy a rekord egy hivatalos versenyen született, ahol mindenki azonos módon megkevert kockával indult, a versenyzőknek pedig összesen öt próbálkozási lehetőségük volt a minél gyorsabb eredmény elérésére.

Collin Burns technikáját elemezve hangsúlyozta, hogy az amerikai versenyző három másodperc alatt rakta ki az első két sort, ezután egy rendhagyó algoritmust alkalmazva, több szokványos lépést összevonva döntötte meg a korábbi rekordot.

Hozzátette: a Rubik-kocka kirakásának lépéseit mindenki elsajátíthatja, az ilyen versenyeken tehát elsősorban nem a tehetség, hanem az elhivatottság dönt, ugyanis a hasonló teljesítmények mögött minden esetben rengeteg gyakorlás áll.

Collin Burns viszonylag rövid ideje, csupán három éve kezdett foglalkozni a Rubik-kockával. Gyakorlás közben - ellentétben sokakkal - elsősorban nem a gyorsaságra törekszik, hanem arra, hogy előre eltervezze az összes mozdulatát, lépését - mondta el Bernát Balázs.

Az új világcsúcs megdöntésére a magyar versenyzőknek legközelebb most hétvégén nyílik lehetőségük, ugyanis szombaton és vasárnap rendezik meg a Hungarian Nationals 2015 Rubik-kocka versenyt a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban.