A NATO európai parancsnoka szerint az oroszok egy újabb támadásra készülhetnek

Az orosz csapatok arra használták fel a kelet-ukrajnai harcok csillapodását, hogy térhódításaik védelmén túl egy újabb támadáshoz átcsoportosítsák erőiket - jelentette ki Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka az amerikai szenátus katonai bizottságának meghallhatásán.

Az orosz csapatoknak a NATO-parancsnok általi emlegetése újabb megnyilvánulása annak, hogy Washingtonban a kelet-ukrajnai lázadókat és keleti támogatóikat újabban egyesített orosz-szakadár erőkként emlegetik.

Breedlove változónak és törékenynek nevezte az ukrajnai helyzetet és a helyszíni amerikai hírszerzési kapacitás növelését sürgette annak érdekében, hogy jobban ki lehessen ismerni Vlagyimir Putyin orosz elnök szándékait a térségben. Rámutatott, hogy az Oroszországhoz értők száma csökkent a hírszerzésben, amely az iraki és az afganisztáni háborúra összpontosította a figyelmét.

"Az orosz hadseregnek az elmúlt egy év során Ukrajnában és a tágabb értelemben vett régióban végrehajtott műveletei arra mutattak rá, hogy kritikus rések vannak a hírszerzési információgyűjtés és az elemzés terén. Nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy mi lesz Oroszország következő lépése és nem tudjuk teljes mértékben felfogni Putyin szándékait. Azt tehetjük, hogy tanulunk a tetteiből. Amit látunk, azok Oroszország növekvő katonai képességei, a hadsereg jelentős modernizálása és az ambiciózus stratégiai szándék" - jelentette ki.

Az ukrán kormány ellen harcoló kelet-ukrajnai egységek integrált haderőként való kezelése révén az Egyesült Államok nagyobb felelősséget kíván róni a harcokért Oroszországra. Ez a megközelítés megnehezíti Moszkva számára, hogy rávegye Washingtont és az Európai Uniót a gazdasági szankciók visszavonására, valamint bonyolíthatja az amerikai-orosz együttműködést az olyan, a konfliktussal összefüggésben nem álló területeken, mint a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása vagy a terrorelhárítás.

Az egyesített orosz-szakadár erők kifejezés használatát amerikai hivatalos személyek szerint az is indokolttá teszi, hogy egyre inkább bizonyítást nyer: az orosz és a szakadár erők együttműködnek, közös hadgyakorlatokat tartanak és közös parancsnoki struktúrával rendelkeznek, amely végeredményben Oroszországnak van alárendelve.