Újra tyúkok kapirgálnak az érdi szemétdombokon

Tyúkokat ad Érden a helyi hulladékkezelő azoknak, akik vállalják, hogy a baromfit konyhai zöldséghulladékkal is etetik. Az érdi szemétszállító cég számításai szerint már öt tyúk tartásával körülbelül 150 kilónyi biológiailag lebomló szemét lerakóba szállítását, ártalmatlanítását lehet megtakarítani.

Országosan egyedülálló akciót indított az érdi hulladékkezelő cég: 3-5 tyúkot ajánl fel ingyen azoknak, akik vállalják, hogy a szokványos takarmány mellett konyhai hulladékkal, pontosabban zöldfélével is etetik az állatokat.

Az akcióval a biológiailag lebomló hulladék mennyiségét szeretnénk csökkenteni, ugyanis ezek mintegy 70 százaléka jelenleg a szemétlerakóban végzi, miközben ehető az állatok számára. Az előírások szerint 2020­ra ezt az arányt 30 százalékra kell csökkenteni – mondta a Helyi Híradó érdeklődésére Pató Simon, az Érd és Térsége Hulladékkezeő Nonprofit Kft. (ÉTH) cégvezetője. Hozzátette: a "Tyúkkal a környezetvédelemért" program mellett szeretnék ösztönözni a komposztálást is, amelyet több ezer gyűjtőláda kiosztásával támogatnak.

Az ötlet, hogy tyúktartással csökkentsék a biológiailag lebomló hulladék mennyiségét, Franciaországból ered és úgy tűnik, Érden máris komoly sikere van: a mindössze pár napja elindított kezdeményezés során már 160 tyúkért jelentkeztek a helyiek. Ha valóban ilyen sikeres marad az akció, ősszel ismét meghirdetik. Aki részt szeretne venni a programban, május 10­-ig jelentkezhet az érdi hulladékkezelő ügyfélszolgálatán, ahol szabad tartású, egyéves tyúkokat kap. A leendő gazdákat takarmányozási tanácsokkal is ellátják, de ahogy Pató Simon hangsúlyozta: a tyúktartáshoz nem szükségeltetik különösebb szaktudás, a zöldhulladék pedig bőségesen adott.