Átadták a szakmai tanulmányi versenyek díjait

Harminckilenc szakmában átadták a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) első három helyezettjének a díjakat szerdán a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a szakmai tanulmányi versenyeket és a hozzájuk kapcsolódó rendezvényeket összefogó Szakma Sztár Fesztivált április 27-29. között a budapesti Hungexpo területén.

Az elismeréseket Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke, Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, valamint Szilágyi János, az MKIK oktatási és képzési igazgatója adta át.

Parragh László, az MKIK elnöke hangsúlyozta: fontos megérteni, hogy a szakképzés az alkotó munka örömét jelenti, egzisztenciát teremt, a szakmai tudás jó elsajátítása pedig továbblépési lehetőség a felsőoktatási intézményekbe is.

Az MKIK elnöke a szakképzés körül kialakult vitára utalva kiemelte: a kamara aktív szerepet játszik a felsőoktatás átalakításában is, "ki fogjuk nyitni azokat a kapukat, amelyek egy jó szakmunkás számára továbblépést jelentnek a felsőoktatásba a saját szakmai területén".

Átadták az országos szakmai tanulmányi versenyek díjait


A kamara elnöke a Magyarországon is jelenlévő nagy autógyárak vezetőivel példálózott, akik közül többen is szakmunkásként kezdték munkájukat, és jutottak el magas vezetői pozícióig. Beszédében megjegyezte, hogy német lapok elismerően írnak a magyar szakképzés átalakításáról.

Parragh László szólt arról is, hogy az idén a Szakma Sztár Fesztiválon rekordokat értek el, ezúttal 39 szakmában mérték össze tudásukat a szakmunkástanulók, és 192 diák jutott a döntőbe. A versenyen elért eredményük alapján a tanulók 82 százaléka teljesítette a szakmunkás vizsga feltételeit, és ezzel mentesül a záróvizsga alól.

Rekordot döntött a rendezvény azzal is, hogy az idén 15 ezren keresték fel a Szakma Sztár Fesztivált, a látogatók több mint 60 százaléka pályaválasztás előtt álló iskolai tanuló volt - tette hozzá a kamara elnöke.

Az MKIK elnöke elmondta, hogy sikerült megállapodni a 2018-as európai szakmunkásverseny, az EuroSkills magyarországi megrendezéséről. Kiemelte: a rendszerváltó országok közül először Magyarország rendez a térségben európai szakmunkásversenyt, ez pedig ránk ráirányítja a figyelmet, tovább erősíti a magyar szakképzést.

A MKIK tájékoztatása szerint az idei szakmai versenyre - a Nemzetgazdasági Minisztérium versenyfelhívása alapján - a www.szakmasztar.hu honlapon keresztül mintegy 5500 tanuló jelentkezett. Az MKIK az év elején - a területi kamarák közreműködésével - valamennyi megyeszékhelyen biztosította az írásbeli elődöntők lebonyolítását, amelyeken mintegy 4600 versenyző indult.

A díjkiosztón köszöntötték és díjazták a felkészítőket, szakértőket, szakmai szponzorokat is.