Visszakéri a bősi pénzt Szlovákia

Több mint 490 millió eurót akar a szlovák állam a Szlovák Villamos-művek olasz tulajdonosától, miután a bíróság érvénytelenítette a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséről kötött szerződést. A cég válaszként jelezte, 588 millió eurós jóvátételi igénnyel fognak fellépni a bősi vízi-erőmű visszavétele miatt. A szlovák miniszterelnök szerint a vállalatnál "az ujjukból szopták ki" a követelést.

Visszaigényli Szlovákia a Szlovák Villamos-művektől (SE), s így annak többségi tulajdonosától, az Enel nevű olasz cégtől azt a közel félmilliárd eurót, amit a vállalat a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséért felvett – jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő.

A szlovák miniszterelnök a döntést és bejelentésének időpontját azzal indokolta, hogy kedden jogerőssé vált a pozsonyi kerületi bíróság ítélete a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséről kötött szerződésről. A Szlovákia és az Enel közötti 2006-os kontraktust érvénytelenítő márciusi döntés azután lett jogerős, hogy azt kedden kézbesítették a feleknek. A megállapodás kilenc éven át 35 százalékos bevételi részesedést – megközelítőleg évi 35-40 millió eurót – biztosított a bősi vízi-erőmű bevételeiből a Szlovák Villamos-műveknek.

Robert Fico jelezte, hogy az ügyben már szerdán találkozik az olasz energetikai óriás vezetésével, s kilátásba helyezte: amennyiben az olaszok nem fizetnek, Pozsony "jogosulatlan vagyonszerzés" jogcímén bírósági úton szerez érvényt követelésének.

A szlovák kormányfő kifejtette: a szerdai találkozón felszólítja az olasz energetikai óriás vezetését, hogy a követelés rendezéséig ne diszponáljon az SE vagyonával. Megjegyezte: nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy ennek érdekében jogi úton előzetes intézkedést kérnek. Rámutatott: az általuk visszaigényelt több mint 490 millió euró annak a részesedésnek a kamatos összege, amelyet az SE kilenc éven alatt a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséért felvett.

A szlovák állam március kilencedikén azt követően vonta ismét teljes állami ellenőrzése alá a bősi vízi-erőművet, hogy a pozsonyi kerületi bíróság érvénytelenítette az annak üzemeltetéséről 30 évre kötött szerződést. Erre a lépésre reagálva a Szlovák Villamos-művek jelezte: az ügyben rendkívüli jogorvoslat lehetőségével fognak élni, majd később azt is közölték, hogy 588 millió eurós jóvátételi igénnyel fognak fellépni a bősi vízi-erőmű visszavétele miatt.

Robert Fico sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva az Enel kártérítési igényét és annak összegét jogilag megalapozatlannak minősítette. "Ezt a követelést az ujjukból szopták ki" - fogalmazott.