Veszélyes játékokat tiltottak be

Az egyik egy darts, a másik egy építőkészlet, mindkettő súlyos sérülést okozhat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat, s a tavalyi évhez képest egyértelmű javulást tapasztalt. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Komoly veszélyt jelenthetnek egyes mágneses játékok, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakembereinek vizsgálata alapján a vizsgált 10 játék közül két termék forgalmazását megtiltották, mert súlyos sérülést okozhatnak. Az egyik játék egy mágneses darts: a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész, ami a megengedettnél hatszor erősebb volt. A másik játék egy mágneses építőkészlet, amelyben könnyen lenyelhető mágneses alkatrész volt, illetve ebben is a megengedettnél sokszorta erősebb volt a mágnes.

A tájékoztatás szerint a hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat, s a tavalyi évhez képest egyértelmű javulást tapasztalt: a 2014-es vizsgálatban a játékok 43 százaléka tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható. A közlemény ismerteti: azok a mágneses játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, azért lehetnek veszélyesek, mert a játékokról leválasztható mágneseket a gyerekek könnyen lenyelhetik. Abban az esetben pedig, ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, amelyek végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermeken csak influenzaszerű tünetek mutatkoznak - figyelmeztet a közlemény.