Új elnöke van a végrehajtói kamarának

Megválasztották a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) új elnökét, a tisztséget Tóth Dénes töltheti be - közölte a MBVK kedden az MTI érdeklődésére.

A tájékoztatás szerint ügyvezető alelnöknek Várady Zoltánt, elnökségi titkárnak Orell Zsoltot választották a hétfői elnökségi ülésen. Az elnök személyét a hatályos jogszabályok alapján a kamara elfogadásra felterjesztette az igazságügyi miniszternek - közölte a kamara.

Az április 24-i tisztújító közgyűlésen - a vonatkozó jogszabályok figyelembevétele mellett - a kamara elnökségi tagjainak Balogh Ágnest, Császti Ferencet, Lukács Tamást, Orell Zsoltot, Schadl Györgyöt, Tóth Dénest és Várady Zoltánt választotta meg a közgyűlés - tájékoztatott a MBVK.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megvizsgálja a MBVK közgyűlésén hozott határozatok törvényességét. Ha valamelyik ellentétes a bírósági végrehajtásról szóló törvénnyel, akkor a minisztérium felhívja a kamarát a jogszabálysértés megszüntetésére - közölték.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy a kamara előző elnökségének mandátuma májusban járt volna le, de március 6-án az elnökség valamennyi tagja írásban benyújtotta lemondását. Schmidt Zoltán, a MBVK korábbi elnöke szerint döntésük indoka a teljes kamarai szervezet megújulása, a lehető legnagyobb és hosszú távú legitimitás biztosítása annak érdekében, hogy olyan elnökség folytathassa a munkát, amely a legszélesebb körű támogatottságot kapja a kamarai tagságtól.

Trócsányi László igazságügyi miniszter korábban bejelentette, hogy szükség van a bírósági végrehajtói rendszer reformjára, mert sok a panasz, a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene. A miniszter december elején kinevezte Szekér Juditot, a MBVK mellé miniszteri biztosnak. A kamarát az igazságügyi tárca átvilágította, a jogi és pénzügyi auditorok jelentésének elemzése során a tárca több - meg nem nevezett - ponton és több kérdésben is olyan körülményeket észlelt, amelyekkel kapcsolatban felmerült a bűncselekmény elkövetésének a gyanúja. A tárca március 27-én azt közölte: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a végrehajtói kamaránál végzett audit alapján.