Megtalálhatóak a szélsőséges ideológiák Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinának szembe kell néznie azzal, hogy az országban jelen vannak a szélsőséges ideológiák és probléma a terrorizmus - jelentette ki Dragan Mektic bosznia-hercegovinai védelmi miniszter Szarajevóban.

A klix.ba hírportál beszámolója szerint a tárcavezető sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az országban jelen vannak a szélsőséges és radikális, erőszakos ideológiák, még a "terrorista ideológia" is, és vannak olyan szervezetek, amelyek mellettük kardoskodnak. "Vannak olyanok is, akik ilyen cselekedeteket pénzelnek, embereket toboroznak és beszélnek rá végrehajtásukra" - fogalmazott a védelmi miniszter.

Dragan Mektic azt is közölte, hogy a zvorniki rendőrőrsre támadó muszlim férfi eddig nem szerepelt a biztonsági szervek adatbázisában, tettének indítékát vizsgálják. Hozzátette, hogy a támadó biztosan előre megfontolt szándékkal cselekedett, az pedig, hogy "Allah akbar!" (Allah a leghatalmasabb) kiáltással támadt a rendőrőrsre arra utal, hogy tettét szélsőséges ideológiák motiválták.

Megerősítette, hogy a rendőrség elfogott egy férfit, aki korábban Szíriában járt, és az utóbbi hónapokban intenzív kapcsolatban állt az elkövetővel. Hozzáfűzte, hogy még egy személy hozható kapcsolatba a támadással, további részleteket azonban nem közölt.

A boszniai iszlám közösség elítélt az esetet, közleményében az áll, hogy az ilyen tettek elkövetői okozzák a legnagyobb károkat az iszlám közösségnek.

A 24 éves Nerdin Ibric a hét elején megtámadott egy rendőrőrsöt az északkelet-boszniai Zvornikban, a merényletben egy rendőr életét vesztette, kettő megsebesült. A biztonsági erők végül lelőtték a támadót. Az eset Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban történt, amelynek kormánya szerdára gyásznapot hirdetett.