Kínai katonák is lesznek a moszkvai díszszemlén

Kínai katonák is fognak a Vörös téren masírozni a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő moszkvai díszszemlén - erősítette meg Kína oroszországi nagykövete a China Daily című angol nyelvű napilap keddi számában.

A fasiszta agresszorok ellen vívott nagy honvédő háborúban aratott győzelem kerek évfordulója lesz az első alkalom, hogy Kína egy "menetelő katonai egységgel" lesz jelen a Vörös téren - jelentette be Li Huj. Mint mondta, Kína részvétele a parádén egyértelműen a két ország közötti "stratégiai összehangoltság" kifejezése.

A kínai díszőrségnek a győzelem napi parádén részt vevő - száztíz katonából álló - egysége már a múlt hétvégén megérkezett az orosz fővárosba és megkezdte a felkészülést.

Jang Cseng, az orosz tanulmányok sanghaji intézetének igazgatóhelyettese úgy vélte, hogy a kínai katonák jelenlétének "szimbolikus jelentősége van egy olyan időszakban, amikor a Peking és Moszkva közötti stratégiai partnerség új szakaszba lépett".

A China Daily összeállításában emlékeztet rá, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái először 2010-ben, Mexikóban vettek rész katonai parádén külföldön, az ország függetlenségének 200. évfordulóján. Második tengerentúli szereplésük egy évvel később Venezuelában volt.

A lap utalt rá, hogy India - ugyancsak először - egy hetventagú kontingenst küld a Vörös téri díszszemlére, amelyen több mint 15 ezer katona vonul majd tíznél több országból.

Moszkva 68 államfőnek küldött meghívót, és sajtóértesülések szerint 26 ország vezetői erősítették meg részvételi szándékukat, köztük a FÁK-országok és az Oroszország mellett Brazíliát, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS országok, továbbá leginkább ázsiai és latin-amerikai államok. Hivatalos bejelentésekből tudni lehet, hogy Hszi Csin-ping kínai államelnök és Pranab Mukherdzsi indiai államfő jelen lesz a győzelem napi ünnepségen.

A Krím Oroszország általi tavalyi annektálása miatt a nyugati országok vezetői, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét, Merkel azonban május 10-én Moszkvába látogat, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.