Kevesebb koszovói lépi át illegálisan a határt

Csökkent a migrációs nyomás az év elejéhez képest, de még mindig vannak olyan napok, amikor több száz illegális határátlépővel szemben intézkednek a hatóságok Magyarországon.

Január végén volt olyan nap, amikor több mint 1400 illegális határátlépőt fogtak el a déli határon, többségük Koszovóból érkezett és a jobb élet reményében tartott Nyugat-Európába. A koszovóiak rohama már megszűnt, de jönnek helyettük mások. A készültség folyamatos a déli határszakaszon. A határra érkezők nagy része nem a saját erejéből jut el idáig, ere szakosodva egész iparág épült ki.
Csökkent a migrációs nyomás - Kossuth Krónika

Az osztrák hatóságok szerint a migrációs nyomás növekedésében komoly szerepe van az egyre szervezettebb embercsempész hálózatoknak is. A koszovói menekült hullám megállításához az is kellet, hogy a balkáni országban megértsék, hogy hiába jutnak el illegálisan Nyugat-Európába, legtöbbjüket néhány hét múlva visszatoloncolják. Koszovóban a médiakampányok mellett az önkormányzatok munkatársai személyesen is felvették a kapcsolatot azokkal, akikről feltételezték, hogy nyugatra mennének.

A közép-európai szakemberek szerint a migráció megállításához soha nem lesznek elegendőek az érintett országok erőfeszítései, a tartós megoldáshoz nemzetközi összefogásra van szükség.