Európai bizottsági javaslat az új biztonsági stratégiára

A brüsszeli bizottság szerint célszerű lenne létrehozni egy úgynevezett kiválósági központot, amely a 2011-ben létrehozott uniós szintű átfogó hálózatra, az uniós "radikalizálódástudatossági hálózatra" (RAN) építve gyűjtené és terjesztené azt a szakértelmet, ami a - zömmel iszlamista - radikalizálódás elleni küzdelemmel kapcsolatban felhalmozódott. Brüsszel szerint a terrorizmusról szóló korábbi uniós kerethatározat is frissítésre szorul, hiszen az úgynevezett külföldi harcosok jelenségének kezelése céljából az eddiginél koherensebb jogi keretet kell biztosítani. E keretnek fokozottabb együttműködést kell lehetővé tennie harmadik országokkal.

A bűnözők finanszírozásának visszaszorítása végett az európai bizottsági javaslat szerint szintén az illetékes hatóságok közötti együttműködés erősítése szükséges - különös tekintettel az Europollal összeköttetésben álló nemzeti pénzügyi információs egységekre.

A brüsszeli bizottság szerint emellett növelni kell az Europol kapacitását, többek között egy európai terrorizmusellenes központ létrehozása révén. E központ segítené az uniós ügynökséget abban, hogy hathatósabban támogatni tudja a külföldi terrorista harcosok, a terrorizmus finanszírozása, az erőszakos szélsőséges online tartalmak, illetve a lőfegyverek tiltott kereskedelme elleni tagállami fellépéseket.

Ami az informatikai ágazattal folytatott párbeszéd fokozását illeti, a brüsszeli bizottság idén fórumot indít a fő informatikai vállalatokkal az interneten és a közösségi médiában folytatott terrorista propaganda megfékezésére, illetve azzal a céllal, hogy felkutassák az új titkosítási technológiákkal kapcsolatos aggályok kezelésére szolgáló módszereket.

"A belső biztonság megteremtése elsősorban a tagállamok felelőssége, de a határokon átnyúló kihívásokat az egyes országok nem képesek egyedül fellépve kezelni, és ehhez uniós támogatásra van szükség a bizalom kiépítése, valamint az együttműködés, az információcsere és az együttes fellépés elősegítése terén" - olvasható a stratégiatervezetben.

Frans Timmermans, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény első alelnöke nyilatkozatban hangsúlyozta: a terroristák az uniónak fontos demokratikus értékeket támadják, ezért határozottan ki kell állni az alapvető jogok mellett és munkálkodni kell a radikalizálódást kiváltó okok kezelésén, elősegítve a ténylegesen toleráns kultúrát.